• Početna>
  • Vesti>

Tači: Neće biti podele Kosova, o Albancima u Preševskoj dolini u Briselu

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da podele Kosova neće biti, ali je dodao da će se o Albancima u Preševskoj dolini razgovarati u Briselu.

Tači se danas u Prištini sastao sa šestoro albanskih političkih predstavnika iz Preševske doline sa kojim je razgovarao o poteškoćama sa kojima se albanska zajednica suočava u tom delu Srbije.

Ragmi Mustafa, jedan od političkih predstavnika Albanaca Preševske doline kazao je da prilikom okončanja razgovora Kosova i Srbije, zašto da se ne reši i problem Preševske doline.

On je dodao da je zbog mnogobrojnih problema, važno da mladi i Albanci “istočnog Kosova” budu integralni deo Republike Kosova.

“U tom smislu, mi smo posvećeni tome da se poštuje politička volja Albanaca Bujanovca, Preševa i Medveđe iz referenduma 1992., kada su se Albanci jasno izjasnili da su za političku, teritorijalnu autonomiju sa pravom pripajanja Kosovu. Sada je istorijski trenutak da se reše problemi koji su se gomilali decenijama između Albanaca i Srba”, kazao je Mustafa.

Tači je kazao da su svi albanski predstavnici danas govorili istim glasom.

“Šta sam im obećao? Obećao sam da će cela moja posvećenost dijaloga Kosova i Srbije i postizanje konačnog sporazum što podrazumeva recipročno priznanje, biti miran proces kroz mirovno angažovanje i uz obostranu volju, i naravno od njega će dobiti obe zemlje, ali i mir i stabilnost Balkana. Obećao sam da ćemo nastaviti da se sastajemo, ozbiljno ćemo analizirati sa velikom ozbiljnošću i odgovornošću to da se u sklopu nastavka dijaloga Kosova i Srbije i u sklopu ispravke granice ili demarkacije Kosova i Srbije da predstavim i institucinaliziran zahtev lidera Preševa institucijama Kosova” kazao je Tači i dodao:

“Politički je to teško, ali to je naša politička, institucionalna i nacionalna obaveza. Da li će se ispuniti cilj i težnje građana Preševske doline odgovorno tvrdim da će biti veoma teško, gotovo nemoguće, ali da li ću to predstaviti za stolom, to će sigurno da se desi, i ne možemo da to krijemo”.

“Dok predsednik Srbije ima legitimno pravo da se interesuje za srpske građane na Kosovu, to pravo ima i predsednik Kosova za Albance u Preševskoj dolini” rekao je Tači.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još