• Početna>
  • Vesti>

Jevtić sa novim šefom UNHCR-a na Kosovu o procesu povratka raseljenih

PRIŠTINA – Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić, sastao se danas sa novim šefom UNHCR misije na Kosovu Erolom Ardukom (Erol Arduc).

Tokom sastanka koji je održan u Prištini, ministar Jevtić je novog šefa UNHCR-a upoznao sa procesima koje Ministarstvo, na čijem je čelu, vodi kada je u pitanju proces povratka. Jevtić je tom prilikom predočio nedostatke u samom procesu i istakao da se jedino iskrenom komunikacijom i koordinacijom svih institucija i organizacija koje su uključene u ovaj proces može doći do boljih rezultata, koji danas nisu na zavidnom nivou.

„Praktičan način rešavanja pitanja je od suštinske važnosti kako bi stvari krenule u pozitivnijem pravcu. Važno je da zajedničkim snagama učinimo sve da se sve porodice koje žele na Kosovo i vrate“, kazao je Jevtić.

Jevtić ističe da je UNHCR jedan od veoma važnih partnera, a u prilog tome govori i činjenica da “smo upravo sa ovom međunarodnom organizacijom i OEBS-om pre nekoliko godina pokrenuli inicijativu koju smo nazvali ‘Skopski proces’“.

Ministar je kazao da su problemi kada je u pitanju proces povratka veliki ali ne i nerešivi, samo je potrebno istrajati u njihovom rešavanju.

Zaključio je da institucija koju vodi neće odustati da se snažno zalaže da se pitanje povratka reši što skorije na jedan pozitivan način i napomenuo da se “mora iznaći model da povratak na Kosovu bude bolji nego danas”.

Današnjem sastanku prisustvovao je i odlazeći šev UNHCR-a Narasima Rao, koji se ministru Jevtiću zahvalio na iskrenoj saradnji i naporima koje ulaže u procesu povratka, stoji u saopštenju MZP-a.

 

Izvor Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još