Brisel: Danas sastanka Vučića i Tačija

Federika Mogerini biće danas domaćin sastanka Aleksandra Vučića i Hašima Tačija. Iz Evropske unije najavljuju da će se razgovarati o intenziviranju dijaloga Beograda i Prištine. Predsednik Srbije je stigao u utorak uveče u Brisel.

Nešto više od tri nedelje nakon prethodnog susreta u Briselu, predsednik Aleksandar Vučić sastaće se sa Hašimom Tačijem na novom razgovoru u okviru dijaloga uz posredstvo Federike Mogerini.

Visoka predstavnica najavljuje da će se razgovarati o dosadašnjem napretku u razgovorima o sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji i sledećim koracima kako bi se osiguralo da dve strane nastave razgovore pojačanim tempom. To je danas potvrdila i portparolka EU Maja Kocijančič.

“Razgovaraće se o napretku u razgovorima i celovitoj normalizaciji odnosa, i o sledećim koracima potrebnim radi intenziviranja rada”, navela je Kocijančičeva.

Nakon prošle runde nije saopšteno previše detalja o sadržaju razgovora. Rečeno je da je dogovoreno da se sva otvorena pitanja rešavaju uz očuvanje mira i stabilnosti na terenu. Uprkos tome, došlo je do tenzija nakon što su prištinske vlasti nedavno uhapsile grupu kosovskih Srba.

Predsednik Vučić tada je najavio da će se obratiti građanima kada bude jasno da li je moguće kompromisno rešenje i da će građani imati priliku da se izjasne.

O tome da li je moguće kompromisno rešenje i kako bi moglo da izgleda biće reči u razgovorima koji će početi u jutarnjim satima i, prema očekivanjima, trajati tokom celog dana.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da će u sredu lideri privremenih kosovskih institucija putovati u Brisel na, kako je rekao, sastanak sa zvaničnicima EU, prenosi agencija Tanjug.

Izvor Tanjug/RTS

Comments

Pročitaj još