• Početna>
  • Vesti>

Deca sa Kosova u poseti “Školi prijateljstva” na Tari

Na Tari je počeo tradicionalni 18. međunarodni kamp “Škola prijateljstva“, koji će trajati do 27. jula. Ove godine u kampu učestvuje pedesetoro dece sa Kosova.

“Škola prijateljstva“ objedinjuje sve aspekte rada sa decom i zasnovana je na zajedničkim aktivnostima u radionicama obrazovno-vaspitnog sadržaja pod nazivom “Srpsko-ruski kod“, naveli su organizatori i dodali da je osnovni zadatak tih radionica negovanje i očuvanje nacionalnog identiteta kroz upoznavanje sa jezikom, tradicijom, kulturom, verom i istorijom naroda Srbije i regiona.

U kampu će učestvovati više od 170 dece iz Popovca, Paraćina, Republike Srpske, Crne Gore, Moldavije i Rusije, a ove godine, na kampu će učestvovati i pedesetoro dece sa Kosova uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, aerodroma Nikola Tesla Beograd i Elektromreže Srbije.

“Škola prijateljstva“ takođe nudi i radionice zabavno-sportskog sadržaja – škole fudbala, košarke, tenisa, borilačkih veština i ritmičke gimnastike, kao i kreativne radionice poput škole muzike, slikanja, etnologije, ekologije i izviđača, koje imaju za cilj da kod dece razviju talenat, kreativno mišljenje i timski duh.

Ovaj kamp se realizuje svakog leta od 2001. godine, a osnovni cilj projekta je okupljanje srpske dece obuhvaćene programima organizacije “Naša Srbija“, a koja žive u srpskim enklavama na Kosovu i u zemljama u regionu, kao i očuvanje srpskog nacionalnog identiteta.

Vremenom je “Škola prijateljstva“ prerasla u mesto susreta dece različitih nacionalnosti, dominantno srpske i ruske, ali i pripadnika drugih naroda, čime ova škola doprinosi izgradnji zdravih, na toleranciji i poštovanju zasnovanih odnosa, među našim zemljama što je prepoznao UNESKO.

Središnji događaj ovog kampa je tradicionalni Dan rusko-srpskog prijateljstva, koji će u nedelju, 22. jula, okupiti brojne ugledne goste, dobrotvore i partnere iz zemlje i inostranstva. Biće to ujedno i prilika da deca prikažu deo u kampu stečenog znanja i naučenih veština.

Škola prijateljstva, u hotelu Beli bor, održava se u organizaciji “Naše Srbije“ pod pokroviteljstvom Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO), uz tradicionalnu podršku kompanije “CRH Srbija“ iz Popovca i ruskog Fonda socijalnih i kulturnih inicijativa Svetlane Medvedeve.

 

Izvor: Radio Kim

Comments

Pročitaj još