Đurić: Prištinu hvata nervoza, biće još provokacija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je izjavio da Prištinu hvata nervoza i da će biti još provokacija jer se “stvari posle jako dugo vremena ne odvijaju sasvim po volji tamošnje separatističke političke elite”.

On kaže da je zabrinjavajući način na koji se način ta nervoza manifestuje.

“Podsećam vas da se ne radi samo o demonstracijama sile i pretnjama silom, već da smo u kratkom periodu imali dva slučaja ranjavanja srpskih mladića, što se nije dogodilo nekoliko godina, jer Priština je imala volju i interes da se takve stvari ne događaju. Ovo je pokazatelj da oni gube tlo pod nogama, ali problem je što su žrtve tog političkog tektonskog pokreta u Prištini naša deca”.

Đurić kaže i da se te provokacije ne dešavaju slučajno.

“Nakon višegodišnjeg iskustva sa političarima iz Prištine, znam da se provokacije ove vrste najčešće ne dešavaju slučajno i bez saglasnosti tamošnjih ključnih političkih aktera, uključujući inostrane aktere. Nebitno je da li se Haradinaj izvinio ili izrazio žaljenje, važno je to što su naši sugrađani i sunarodnici, nakon odlučnih poruka iz Beograda, oslobođeni. Ne mislim da je kraj ovakvoj vrsti provokacija, jer u nastavku dijaloga Priština će se osećati sve nervoznije i osujećenije, a tamošnja politička elita u takvim situacijama ne ume da reaguje drugačije nego proizvođenjem nestabilnosti. Veruje da su oslobađanju Srba tog dana doprinele poruke predsednika Vučića vezane za dijalog, ali i energična javna reakcija Ane Brnabić na samitu sa liderima regiona i Evrope” rekao je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističe i da je Srbija protiv formiranja vojske na svojoj teritoriji, kako god se ona zvala i da pitanje učešća Srba u tzv. Kosovskim snagama nije samo političko pitanje.

“Ta formacija je zametak nečega što bi , prema planu Prištine i njenih zapadnih mentora, trebalo da preraste u pravu vojsku. Srbi na KiM takvu formaciju s razlogom doživljavaju kao pretnju sopstvenoj bezbednosti, jer šta može biti svrha njenog postojanja nego pretnja Srbima i Srbiji. Zato, kada govorimo o tome da se ne sme dozvoliti da udari Srbin na Srbina, to nije metafora, već sasvim bukvalna poruka” zaključio je Đurić.

 

Izvor: TV Most

Comments