Sutra šesti etno festival “Sočanica 2018.”

Šesti Etno festival   „Sočanica 2018.“  biće održan sutra u 17h, na trgu u ovom malom potkopaoničkom naselju.

Kako za program Radio Kosovske Mitrovice kaže Ivan Vučković iz Centra za kulturu „Sava Dečanac“, ove godine festival  je organizovan  sa nešto skromnijim budžetom ali  to neće umanjiti kvalitet  i raznovrsnost ponude .

„Festival  promoviše kulturne, gastronomske i turističke potencijale ovog kraja. Vredne žene će se potruditi da za posetioce  pripreme trpezu sa specijalitetima ovog kraja – biće peciva, pita, cicvara, kačamaka  i naravno nezaobilazna naša šljivovica ili dunja“ kaže Vučković i  dodaje da će među izlagačima biti i malinara, voćara , travara i pčelara sa ovog područja.

„Biće i rednice ili filije koja će se praviti na licu mesta i to ne treba propustiti kao ni naše rakije, a sve to propraćeno je srdačnim, dobrodušnim osmehom  čestitih ljudi iz ovog kraja“ napominje Vučković.

Program će muzički obogatiti harmonikaši, frulaši, pojci, kao i  kulturno-umetnička društva a pevaće se i igraće se u ritmu potkopaoničkog poteza.

„Ove godine nemamo rok koncert zbog finansijskih sredstava ali ipak smo se potrudili da Sajam bude atraktivan pre svega za mlade ljude, da im prenesemo tradiciju“ kaže Vučković.

Pokrovitelj  etno festivala je i ove godine Privremeni organ Opštine Leposavić.

Vučković  najavljuje da CK „Sava Dečanac“ iz Leposavića tu ne staje, i već naredne nedelje organizuje muzički festival „Akordi Leška“.

„Sledeće srede, 18. Jula, u 21h, u Lešku se održavaju 51. Akordi Leška , jedna od najstarijih manifestacija na ovim prostorima. Moto festivala je „Biramo najbolji glas ibarske doline“ a učestvovaće  interpretatori izvorne muzike iz devet opština od izvora do ušća reke Ibar“ kaže Vučković.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još