Dva miliona evra za poštovanje kulturnog nasleđa

Evropska unija i UNDP finasiraju dvomilionski projekat “Dijalog između zajednica kroz zaštitu inkluzivne kulturne baštine”. “Kulturna raznolikost je integralni deo vrednosti Evropske unije”, kazala je šefica misije Natalija Apostolova sinoć u Prizrenu.

Sa ukupnim budžetom nešto manjim od 2 miliona evra, projekat će se fokusirati na renoviranje, uređenje i rehabilitaciju odabranih lokacija i podići svest o kulturnoj raznolikosti, istovremeno ohrabrujući građane da štite i čuvaju kulturno nasleđe.

Projekat takođe ima i snažnu komponentu angažovanja omladine i žena koja podržava ekonomsko osnaživanje kroz ponovno zamišljanje kulturnog nasleđa kao sredstva ekonomskog osnaživanja. Opšti cilj projekta je da doprinese poboljšanju tolerancije među zajednicama i poštovanja kulturnog identiteta i nasleđa, navodi se u saopštenju.

“Ove godine Evropa proslavlja našu raznovrsnu kulturnu baštinu na nivou EU, na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou”, rekla je Apostolova u uvodnom obraćanju.

I stalna predstavnica UNDP-a Ulrika Ričardson je naglasila značaj projekta.

“Ovim projektom ćemo promovisati povećano angažovanje mladih muškaraca i žena u očuvanju umetnosti i zanata i na taj način omogućiti bogatoj kulturnoj baštini na Kosovu da postane sredstvo za dijalog između zajednica i socijalnu inkluziju”.

Zamenica ministra kulture, omladine i sporta, Burbuće Bakija Deva pozdravila napore u borbi za očuvanje kulturnog nasleđa na Kosovu.

Kulturne i verske lokacije u odabranim kosovskim opštinama će imati koristi od projekta koji će biti implementiran u narednih osamnaest meseci, navodi se u saopštenju.

“Ovaj projekat će imati punu podršku opštine Prizren, kao i moju ličnu podršku”, kazao je gradonačelnik Prizrena Mutaher Haskuka.

Jedna od lokacija koje će biti renovirane projektom će biti i samo mesto u kojem je lansiran, Lumbardi bioskop.

 

 

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još