Haradinaj: Kosovo što pre da bude deo NATO

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u Londonu da Kosovo treba što pre da bude deo Severnoatlantskog saveza (NATO) i drugih mehanizama bezbednosti.

To je saopšteno iz Haradinajevog kabineta.

Haradinaj je tokom susreta sa ministrom oružanih snaga Velike Britanije Markom Lancasterom govorio o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

Zatražio je podršku Velike Britanije za Bezbednosne snage Kosova i proces tranzicije u oružane snage Kosova. Britanski ministar je rekao da će njegova zemlja nastaviti da podržava Kosovo na evroatlantskom putu.

“Ujedinjeno Kraljevstvo je odigralo izuzetnu ulogu na Kosovu i bilo je jedan od glavnih pokrovitelja napretka, koji je do sada postignut. Zahvaljujemo se muškarcima i ženama iz Velike Britanije, koji je služili na Kosovu. Kosovo je zahvalno i vaš je saveznik”, rekao je Haradinaj.

Kosovski premijer naglasio je potrebu za saradnjom i stalnom podrškom Velike Britanije za jačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova. Zatražio je razmatranje mogućnosti ušešća Bezbednosnih snaga Kosova u mirovnim operacijama u okviru vojnih britanskih trupa.

“Bilateralni odnosi naše dve zemlje će se još više produbiti. Uveravam vas da Kosovo ostaje nepokolebljivo na svom putu ka punopravnom članstvu u NATO i EU”, rekao je Haradinaj.

 

Izvor Beta/B 92

Comments