Postavljen i osveštan krst na Malom Zvečanu

KOSOVSKA MITROVICA/ZVEČAN – Uz prigodnu svečanost i pravoslavni obred, a u prisustvu episkopa Raško-prizrenskog Teodosija i sveštenika iz ove eparhije, kao i mnogobrojnih građana Kosovske Mitrovice, Zvečana i okoline, danas je osveštan novopostavljeni pravoslavni krst u blizini drevne tvrđave na Malom Zvečanu.

Veliki pravoslavni krst (visine 6 metara, težine oko 300 kilograma) postavljen je na uzvišenju, iznad ostataka ranohrišćanskog hrama koji je posvećen Svetom velikomučeniku Dimitriju.

Episkop Raško-prizrenski i Kosovsko-metohijski Teodosije, pre samog obreda osveštenja, obratio se okupljenima sledećim rečima:

“Ovo krsno znamenje je postavljeno na ovom uzvišenju da bude krst hrama koji je svetlio sa ovog mesta, ne samo žiteljima ovoga grada i okoline, nego i svim pravoslavnim hrišćanima koji su živeli na KiM i šire. Danas na praznik rođenja Svetog Jovana Proroka i Preteče, sabrali smo se ovde da osveštamo ovo Sveto mesto i krsno znamenje. Časni  krst je nepobedivo naše oružje. Časnim krstom se branimo od svih vidljivih i nevidljivih neprijatelja. Sv. car Konstantin, ugledavši krsno znamenje na nebu čuo je glas – “Ovim pobeđuj. Pobeđuj neprijatelje svoje, da oni ne bi pobedili tebe.”

Vladika Teodosije se zahvalio svima koji su se potrudili da sačine, iznesu i postave krst na ovo mesto i dodao:

“Ovaj krst treba da bude opomena da čuvamo sveto Kosovo i Metohiju, zemlju koju nismo ni stekli ni kupili, nego smo je nasledili od svojih svetih predaka, i imamo obavezu i dužnost da sve to što smo nasledili sačuvamo i predamo budućim pokolenjima. Gledajući ovaj  časni krst i ostatke hrama koji je ovde postojao, to nas još više obavezuje da istrajemo, ostanemo i opstanemo na nasem svetom Kosmetu.”

 

Izvor Radio Kontakt Plus

Comments