• Početna>
  • Vesti>

Istraživanje:Referendum jedini način za stav o statusu KiM

Većina anketiranih građana Srbije (61 odsto) smatra da je referendum jedini način za iskazivanje stava o statusu Kosova i Metohije, dve trećine njih, (59 odsto), nije za trgovinu u kojoj bi Pristina dobila stolicu u UN u zamenu za članstvo Srbije u EU, a kada bi parlamentarni izbori bili održani sutra SNS bi osvojila 54,8 odsto glasova.

Anketirani građani najviše poverenja imaju u instituciju predsednika Srbije i Crkvu.

To je pokazalo poslednje istražvanje agencije Faktor plus, rađeno od 1. do 6. jula, na uzorku od 1.200 ispitanika iz centralne Srbije.

Kada bi na eventualnom referendumu o konačnom statusu KiM bilo pitanje da se Kosovu odobri stolica u UN, a da Srbija uđe u EU, anketirani građani su se većinom (59) odsto izjasnili protiv, 22 za, a 19 njih nema stav o tome.

Vladimir Pejić iz Faktora plus kaže za Blic da, kada bi na eventualnom referendumu o konačnom statusu Kosova i Metohije bilo pitanje da samo sever Kosova ostane u Srbiji, protiv bi bilo 44 odsto, 32 odsto bi glasalo „za“, a 24 odsto njih nema stav.

„I ovde je prilično ubebdljiv procenat onih koji bi negativno glasali, ali uz svakodnevnu kampanju i na mišiće, možda bi moglo nešto da se uradi“, smatra Pejić.

Na pitanje kakav stav imaju o referendumu kada je reč o konačnom statusu KiM, 61 odsto ispitanih je reklo da je to jedini ispravan način da se narod izjasni i da potpuno podržava njegovo održavanje, 12 procenata podržava, ali misli da rezultat neće biti uvažen, 14 odsto navodi da je to prebacivanje odgovornosti na narod , a 11 odsto smatra da za tim nema potrebe, kaže Pejić.

Očigledno je, dodaje, da građani većinski smatraju da je referendum neophodan, što je deokratski i pošteno.

Referendumi se, kaže, raspisuju i za daleko manje važne stvari, pa je ologično da se građani pitaju i o sudbini jednog dela državne teritorije.

Za primer je naveo Sloveniju, gde se, kako kaže, građani na referendumu pitaju da li prodavnice treba da rade nedeljom, pa je, kaže, fer da se on raspiše i kod daleko ozbiljnijih stvari.

„Referendum se očekuje i priželjkuje. Čak i da bude uslovno rečeno problematično pitanje, građani će se pre negativno izjasniti nego da ne izađu“, kaže Pejić.

Comments

Pročitaj još