• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj: Beogradu postaje sve teže da odlaže priznanje

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da službenom Beogradu postaje sve teže da odlaže priznanje Kosova i da je Kosovo spremno za finalni mir.

“Srbija nema sve vreme ovog sveta da se konačno odluči na taj korak i prizna realnost da je Kosovo nezavisna evropska država, okrenuta Evropskoj uniji i NATO-u. Na tom putu niko nas ne može zaustaviti”, rekao je Haradinaj za “Dnevni avaz”.

Govoreći o briselskom dijalogu, Haradinaj je rekao da Srbija treba da pokaže spremnost da dovrši ovaj posao i prizna Kosovo.

“Odugovlačenje nije dobro i uveliko utiče na naše unutrašnje stanje, koje tako, na neki način, zavisi od ovog dijaloga s Beogradom. Otuda je važno da se Brisel u ovoj meri aktivno involvira oko pregovora”, kazao je Haradinaj.

Upitan ima li ideju koliko će “finalni razgovori” potrajati, posebno u kontekstu dva do sada nepomirljiva stava, on je kazao da je stvar dobre volje Srbije da se to prevaziđe.

“Uostalom, nijedno definitivno ‘da’ ili ‘ne’ ne menja našu realnost. Oni to treba da znaju. Mi sigurno idemo dalje, jer se ta nova realnost mora uvažiti”, kazao je Haradinaj.

Na pitanje da li je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavnik te nove realnosti, koji bi, u neko vreme, doveo do priznanja Kosova od Srbije, Haradinaj je kazao da je preuranjeno sada o tome govoriti na taj način, ali i da ne želi da govori u Vučićevo ime.

“Postoje granice i činjenica da Kosovo egzistira, da će Kosovo egzistirati, pa je zaista stvar dobre volje, reći ću obe strane, da se pruže ruke prema tom rešenju, održavajući dijalog živim, bez usporavanja koje troši vreme”, rekao je Haradinaj.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Pročitaj još