Luksemburg pomaže evrointegracije Kosova

Sa Vladom Luksemburga potpisan je sporazum kojim će Kosovu biti pružena tehnička pomoć u evropskim reformama. Ministarka za evropske integracije Durata Hodža je o tome izvestila nadležni skupštinski odbor.

Sporazum sa Vladom Luksemburga potpisan je u martu, a podrazumeva grant od 2 miliona evra. Obuka trenera, razumevanje politike Evropske unije i približavanje zakonodavstva, ciljevi su Ministarstva evrointegracija.

“Nakon pregovora, 7. marta ove godine, potpisan je sporazum o saradnji sa Vladom Luksemburga za podršku kosovskim institucijama u izgradnji kapaciteta za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u prioritetnim oblastima”, kazala je Hodža.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi istakla je da Kosovo sada treba da bude konkretnije i da je u procesu evrointegracija prevazišlo početnu fazu.

“Da potrošimo dva miliona na trenere koji će obučavati trenere, a da mi ništa nemamo od toga. Ne vidim da ovde imamo bilo kakvu političku dobit”, rekla je Bujupi.

Na sednici Komisije govorilo se i o viznoj liberalizaciji i borbi protiv korpucije i organizovanog kriminala kao preostalom uslovu za slobodno kretanje građana Kosova.

“Državljani Kosova nisu deo kriminala i korupcije, u kriminal i korupciju su uključene strukture unutar države, poslanici, ministri, zamenici ministra, ne svi, pojedinci. Zašto ne napravite listu imena onih kojima bi bilo zabranjeno da se kreću, kako građani Kosova ne bi bili izolovani. To je nepravda”, naveo je poslanik Miljaim Zeka.

Ministarka Hodža navodi da se očekuje pozitivna ocena Evropske komisije za viznu liberalizaciju.

“Ako postoji spremnost država članica, građani Kosova će moći da putuju bez viza na kraju godine”, kazala je Hodža.

Ministarka je zatražila pomoć i složila se da je potrebna veća saradnja kako bi pregovori o liberalizaciji sa institucijama Evropske unije bili uspešniji.

Izvor: RTV Puls / RTK2

 

Comments

Pročitaj još