• Početna>
  • Vesti>

Završen “Vulkan music fest”; Kowalski: “Doći ću ponovo”

Dvodnevni muzički festival “Vulkan Music Fest”, održan je tokom proteklog vikenda, na gradskom stadionu u Žitkovcu. Ljubitelji elektronske i pop-rok muzike bili su u prilici da tokom dva dana festivala uživaju do ranih jutarnjih časova uz svoje omiljene izvođače.

“Vulkan Music Fest 2018” predstavlja transformaciju nekadašnjeg “Brodoloma”, mini muzičkog festivala u festival muzike i grafita.

Ovogodišnji “Vulkan Music Fest” bio je osmišljen tako da prve večeri okupi ljubitelje elektronskog zvuka, dok je drugo veče bilo rezervisano za one kojima je pop-rok zvuk mnogo draži.

Prva zvezda ovogodišnjeg festivala bio je nemački tehno izvođač i producent Alexander Kowalski, koji je svoj nastup započeo oko jedan sat posle ponoći i publiku zabavljao malo više od 2 sata.

Na pitanje da li je prvi put na prostoru Kosova i Metohije, Kowalski je za Radio Kontakt Plus izjavio da je već jedanput nastupao na Kosovu, ali se ne seća tačno kada.

Pohvalio je organizaciju festivala, ocenio je kao veoma dobru i rekao da je veoma zahvalan i da je za njega bila velika čast da bude hedlajner prvog po redu “Vulkan Fest”-a.

“Veoma sam impresioniran zato što sve ovo lepo izgleda, stejdž je super, publika odlična. Uz dosta rada i truda ovaj festival će biti sve bolji i atraktivniji za ljude i izvođače.”

Na pitanje da li će biti naš gost opet, Alexander je odgovorio:

“Da naravno! Doći ću ponovo sasvim sigurno! Željno iščekujem vaš poziv” – kazao je Kowalski za Radio Kontakt Plus.

Pored glavne zvezde festivala, Alexandera Kowalskog, prve večeri festivala nastupili su i Sugar Lobby, “Trips & Tics”, Marko Milosavljević, Tarik Alić i Altin.

Uz odabranu publiku završen Vulkan fest

Drugo veče festivala obeležili su rok izvođači “Ritam Nereda”, “357”, “Hosenfefer + Psycho-Sonic Boris”, “Omnibusi” i “Škart” uz malo drugačiji ritam u odnosu na prvo veče festivala. Publika je uz pank i rok zvuke uživala do kasno u noć.

Glavne zvezde večeri bili su novosadski bend “Ritam nereda” i beogradski bend “357”.

Ovdašnja publika imala je priliku da nakon 11 godina ponovo čuje poznate hitove “Ritma nereda” i svaku pesmu proprate usklicima i ovacijama. “Put beznađa”, “Nebo”, “10 godina”, “Heroj” samo su neke od numera koje su izazvale ovacije kod publike.

Frontmen Boban Petronić kaže da mu je izuzetno drago što im se ponovo ukazala prilika da dođu i nastupaju na KiM.

Na pitanje da li je publika opravdala njihova očekivanja, Boban odgovara:

“Publici mi treba da damo ono što najviše vole, to je ta neka energija, sirovost, dobra pesma, dobra muzika, žestoko, beskompromisno. Mi to 30 godina radimo onako, što bi se to reklo momački, dosta smo jaki i snašni i mislimo da možemo još dugo tako.”

A na pitanje otkud ta vezanost za Kosmet, budući da su iz Vojvodine, Boban kaže:

“Moji su 1730 i neke krenuli odavde i nastanili su se u Vojvodini, tako da mi je baza negde odavde, isto kao i Miretu, kao i ostalima iz benda koji živimo u Vojvodini, koji smo  nazovi “Lale”. Nama je bitno da budemo tamo gde su naši ljudi. Uvek sam težio ka tome da “Ritam nereda” bude srpski bend, koji peva na maternjem – srpskom jeziku, jer mislim da živeći ovde ono što nam preostaje je da sačuvamo svoj jezik, svoje pismo i to je to.”

Boban obećava da će ponovo doći, ali se nada da neće proći 11 godina, već da će to ranije biti, kako bi uživao sa ovdašnjom publikom i bio kako kaže sa svojim narodom.

Nakon nastupa “Ritma nereda”, na binu je izašao beogradski rok sastav “357”.

Pesma “Rasti” koja govori o o svetorodnoj lozi Nemanjića i Svetoj Gori, i koja je, ujedno, svojevrsna pohvala srpskoj nacionalnoj kulturi, ovdašnju publiku je dotakla u dušu.

Krenule su da se nižu rodoljubive i tradicionalne pesme, a mladi naraštaji su svaku pesmu ispratili ovacijama i usklicima.

“357” je definitivno opravdao dugogodišnje postojanje na rok sceni, čime je to sinoćna publika potvrdila, koja je u nekoliko navrata bisom vraćala ovaj bend na binu.

Sve u svemu, sinoćnja atmosfera bila je vesela, odabrana publika prezadovoljna, a organizatori Vulkan festa ispunili obećanje da će biti prave erupcije.

“Vulkan Fest” predstavlja deo velikog projekta u okviru “Culture for Change”, koji sprovode “Qendra multimedia” i “Gete institute”, uz finansijsku podršku od strane Evropske unije.

Ovu kulturnu manifestaciju su podržali Privremeni organi opština Leposavić, Zubin Potok, Kosovska Mitrovica i Zvečan, kao i EXIT festival.

Organizatori pomenutog festivala su neformalna grupa mladih iz Zvečana i Kosovske Mitrovice, u saradnji sa NVO Lokalna inicijativa LINK, u okviru projekta “Kulturna erupcija”.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Foto: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još