U Srpskom kulturnom centru u Prištini održan književni čas povodom Vidovdanskih svečanosti

U okviru “Vidovdanskih svečanosti” u Srpskom centru u Prištini danas je održan književni čas na kome su se predstavili ovogodišnja dobitnica nagrade “Despot Stefan Lazarević” Olivera Nedeljković, Živorad Nedeljković, Nenad Radenković – Jero, Zoran Nedeljković i Novica Sovrlić.

Predsednik Udruženja književnika Kosova i Metohije i podpredsednik Uduženja književnika Srbije Novica Sovrlić zahvalio je svojim kolegama što su se rado odazvali književnom času u Srpskom centru u Prištini i kako je rekao “od srca došli da posete srpski dom u zemlji Srbiji”.

“Na sreću ili na žalost u takvim smo vremenima da živimo tu gde živimo i da časno i pošteno nosimo taj teret koji nam je Gospod ili svetski moćnici dodelili i da se kroz život boreći se protežemo kroz Kosovo i Metohiju i svojim slovima što je naša sveta dužnost, jer je svaka knjiga i svako slovo napisano o Kosovu i na Kosovu po mom ličnom ubeđenju kula stražarnica. Po našem usudu  mora da se piše, neprestano i da se svedoči, da se ponavlja gde smo, šta smo, šta radimo i šta nam rade. Ne znam koliko je uputno da ponavljam, jer mi pisci smo kosmopolite i ne želimo nikome zlo, ali kao predstavnici srpske književne baštine smo dužni da opomenemo na naše stradanje i naš usud”, rekao je Sovrlić  i dodao da o našem stradanju na Kosovu pišu i drugi pisci, pomenuvši  velikog  književnika Petera Handkea, dodao je da o Kosovu pišu i mnogi ruski pisci, ali i mnogi književnici sa zapada.

Nenad Jera Radenković je vajar, akademski slikar i svakako jedan od značajnijih kosovsko-metohijskih i srpskih pisaca. Rodom je iz Zvečana, ima nekoliko knjiga za sobom i takođe dosta nagrada.

“Drago mi je da sam danas sa vama kao i moja bratija, drago mi je da našim prisustvom možemo da damo jedan skromni doprinos ovoj vašoj aktivnosti. Drago mi je da sam od vas čuo da će ova kuća i ovaj Kulturni centar biti sve življi što se tiče aktivnosti. Mi vam stojimo uvek na raspolaganju i kao pesnici, ja mogu da kažem i u svojstvu likovnog umetnika i nikada nemojte da nas štedite, počevši od ove ideje koju sam malo pre čuo za formiranje biblioteke, i želeo bih da sledeći put kad dođem ugledam tu biblioteku koliko god ona bila skromna”, kazao je Radenković.

Ovogodišnja dobitnica nagrade “Pero despota Stefana Lazarevića” koja se tradicionalno dodeljuje u okviru manifestacije “Vidovdansko pesničko pričešće” je Olivera Nedeljković iz Čačka.  Ona se na književnom času predstavila pesmama iz svoje poslednje knjige “Posteljica” koja za temu ima materinstvo.

Njen suprug Živorad Nedeljković je takođe nagrađivan u Gračanici pre tri godine “Gračaničkom poveljom” i dobitnik je mnogih drugih nagrada.

“Drago mi je da se nalazim u ovom prostoru jedinstvonom rekao bih po mnogo čemu. A posebno po ulozi koju ima i ova institucija i njeni zaposleni za srpski narod , ne samo za one koji su preostali u ovom gradu nego i za sve ostale Srbe”, rekao je Nedeljković.

Među pesnicima danas je bio i rođeni prištinac Zoran Nedeljković, profesor Filozovskog fakulteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Dobitnik  je prošlogodišnje nagrade “Grigorije Božović“, najprestižnije nagrade koju “Književno društvo Kosova i Metohije” dodeljuje za najbolju knjigu u prošloj godini, a koja je osnovana u Prištini pre 26 godina i čije dodeljivanje je nastavljeno od 2001. godine u manastiru Devine vode kod Zvečana.

“Drago mi je da sam ovde posle 19 godina, pošto sam rodom iz ovog grada, i eto kad ja nisam već tu, drago mi je da će bar moja knjiga biti ovde”, kazao je Nedeljković poklanjajući svoju knjigu Srpskom kulturnom centru.

Srpskom centru su na dar svoje knjige ostavili i ostali pisci. Književni čas u Prištini danas je organizovan uz pomoć Doma kulture iz Gračanice.

Comments