“Kraljevina Maroko ne priznaje Kosovo”

Predsednik Predstavničkog doma Parlamenta Maroka Habib el Malki, koji je u Beogradu razgovarao sa predsednicom Skupštine Majom Gojković, izjavio je da Maroko ne priznaje Kosovo.

“Kada se dobro poznaju istorijske i geografske činjenice, ne možemo da priznamo samoproklamovane države, jer to predstavlja opasnost za druge regione u svetu”, rekao je Habib el Malki novinarima u parlamentu.

Istakao je da svi problemi mogu biti rešeni putem dijaloga, uz poštovanje međunarodnih pravnih normi.

Maja Gojković je zahvalila Maroku što podržava Srbiju, poštuje međunarodno pravo i rezoluciju SB UN 1244 koja se odnosi na teritorijalni integritet i suverenitet naše države, kao i mirno rešavanje i dijalog Srbije sa vlastima u Prištini.

Gojkovićeva je navela da se nedavnom ratifikacijom sporazuma između dve države otvara mogućnost da se do kraja godine otvori redovna avio-linija između Beograda i jednog od većih gradova u Maroku, što će, prema njenim rečima, omogućiti bolju ekonomsku saradnju.

Predložila je da Novi Sad kao evropska prestonica kulture 2021. godine ostvari saradnju sa jednim od gradova u Maroku, a El Malki je istakao da će taj predlog odmah uzeti u razmatranje.

Posebno je istakla da je ovo prva poseta na parlamentarnom nivou u 61-godišnjoj istoriji bilateralnih odnosa Srbije i Maroka.

Gojkovićeva i El Malki su potpisali i Memorandum o razumevanju između dva parlamenta.

 

Izvor: RTS / Tanjug

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još