Bilans likovne kolonije “Mladen Popović”: Dvanaest zadovoljnih umetnika, četrdeset slika i jedno divno prijateljstvo

Otvaranjem izložbe slika, danas je u Kosovskoj Mitrovici završena likovna kolonija „Mladen Popović“  održana  pod okriljem 24. Sabora kulturnog narodnog stvaralaštva Srbije.

U proteklih nedelju dana, u Kosovskoj Mitrovici  trinaest slikara  dalo je svoj doprinos ovoj  smotri likovnog stvaralaštva  sa dugogodišnjom tradicijom. Rezultat je izložba  skoro četrdeset radova mežu kojima dominiraju ikone, pejzaži  i nekako valjda slučajno – -žena u svoj lepoti nje kao majke ali i večite muške želje.

„Vi ste svojim stvaralaštvom uneli mnogo pozitivne energije u naš grad a mi smo se trudili da budemo dobri domaćini“ rekao je otvarajući izložbu slika predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

On je obećao da će lokalna samouprava dati sve od sebe da naredni, jubilarni 25. Sabor bude još veli i glamurozniji.

Direktor Kulturnog centra „Dragica Žarković“ Miodrag Radomirović  zahvalio je svim učesnicima na vrednom radu i rekao da su svi oni prijatelji Mitrovice i da je naš grad njihova druga kuća.

„ Drago nam je što ovaj naš Samor kulturnog narodnog stvaralaštva Srbije, jedan od najznačajnijih programa obeležavanja Vidovdana  traje i ako Bog da trajaće uz podršku Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica“ rekao je Radomirović i istakao važnost podrške i lokalne samouprave ali i države Srbije  koju oni pružaju  očuvanju korena srpske kulture i identiteta na ovim prostorima.  Takođe, on je napomenuo da se u okviru ove manifestacije razvijaju i jačaju bratski odnosi našeg grada sa ljudima dobre volje u našem užem ali i širem okruženju.

„Šestu godinu sam ovde. Specijalizovao sam freskoslikarstvo. Ovom prilikom sam radio kopije fresaka  – Arhangela Mihajla iz Gračanice i Belog Anđela.  Impresie su jako lepe i dobre. Sve smo bolji i bolji, druženje je sve bolje i bolje komunikacija je iz godine u godinu sve bolja, poznajemo se sve bolje“  kaže Đorđe Marjanović iz Pirota.

Jedan od najstarijih učesnika kolonije Siniša Krunić Kele kaže da je ovog puta poseban akcent stavljen na Dečju likovnu koloniju koja se ove godine organizuje prvi put.

„Deca su bila sjajna, zainteresovana. Ja se vrlo rado odazivam na pozive sa Kosova. Prvo zato što Kosovo volim i zato što osećam moralnu obavezu da se odazovem i tako će biti sve dok to traje“ rekao je ovaj umetnik iz Vršca koji je ovog puta ostavio dva kako kaže „neutralna pejzaža“.

A sa dečje likovne kolonije, kao zalog budućnosti kolonije, ostala je slika Visokih Dečana  jedanaestogodišnje Nikoline Jovanović iz Kosovske Mitrovice. Ona je došla kao učesnik Dečje, a postala  jedan od najozbiljnijih i najmarljivijih slikara likovne kolonije „Mladen Popović“.

„Ovo je prvi put da mi se pružila prilika da učestvujem na kolonija sa slikarima i da uz njihovu pomoć, naslikam svoju prvu sliku koja mi mnogo znači“ kaže mala Nikolina i podvlači da je prijateljstvo sa njenom starijom koleginicom Suzanom Pavlović iz Niša nešto najlepše što joj se desilo.

Koliko su se kroz zajedničke afinitete prema slikarstvu zbližile, najbolje govori činjenica da  im ni kamere ni mnoštvo ljudi, nisu zasmetali da se sa suzama oproste jedna od druge.

Kolonija je završena sa bilansom – dvanaest zadovoljnih umetnika, četrdeset slika i jedno divno prijateljstvo.

U okviru Sabora, večeras se nastavlja Sabor folklora i Pesnički susreti „Aleksandar Aca Despotović “ koji su ove godine okupili mnoštvo pesnika iz cele zemlje ali i regiona.

Organizator 24. Sabora kulturnog narodnog stvaralaštva Srbije je KC „Dragica Žarković“ a pokrovitelj Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments