• Početna>
  • Vesti>

Jevtić: Naš cilj su mir i stabilnost, zadovoljni smo posetom SAD

Potpredsednik kosovske vlade u ostavci i ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić kaže za Radio Kontakt plus da su u Srpskoj listi zadovoljni prošlonedeljnom posetom Vašingtonu i da je jedan od glavnih uslova za opstanak Srba na Kosovu mir i stabilnost.

Delegacija Srpske liste, u kojoj su pored ministra Jevtića bili predsednik Srpske liste Goran Rakić i gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić, boravila je prošle nedelje u zvaničnoj poseti SAD.

Oni su se sastali tom prilikom između ostalih i sa Metjuom Palmerom, zvaničnikom Stejt Departmenta sa kojim su razgovarali i trenutnoj političkoj situaciji na Kosovu, potrebi nastavka dijaloga između Beograda i Prištine.

Dijalog nema alternativu

Najpre da kažem da smo mi u Vašingtonu imali pored susreta sa Metju Palmerom i niz drugih susreta, kaže Jevtić za Radio Kontakt plus.

“Što se samog sastanka tiče sa Palmerom on je trajao duže nego obično ali je bio konstruktivan i što je najvažnije mi smo bili u prilici da kažemo određene stvari koje su po našem mišljenju i te kako važne a koje se tiču same situacije na Kosovu i koje se tiču same važnosti nastavka dijaloga u Briselu,”- navodi on.

Jevtić posebno ističe da su i u Vašingtonu čuli da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu izraživši zadovoljstvo zbog podrške procesu razgovora.

“Drago nam je da je to nešto što se podržava, jer jedino kroz dijalog može doći do rešenja čitave situacije i problema koje imamo i u političkom smislu ali i zbog činjenice da smo imali događaje od 26. marta kada smo posle imali i niz napada na Srbe i njihovu imovinu.  Želeli smo da do detalja informišemo naše sagovornike o čitavoj toj situaciji a to je da se radi i da ljudi koji negde su važni u prcesu donošenja odluka pomognu da te odluke budu ka jednom cilju a to je da ovde imamo mir i stabilnost,”- navodi Jevtić.

Koje poruke su, osim da su mir i stabilnost važni, predstavnici Srpske liste čuli u Vašingtonu? 

“Pa mislim da je to najvažnija poruka… U javnosti se govorilo mnogo šta je rešenje, da li će ono biti, da li postoje neki vremenski rokovi itd. Ono što mogu da vam kažem, a što smo čuli od naših sagovornika, jeste da rokovi ne postoje i da niko ne može danas da vam kaže šta to kompromisno rešenje treba da znači i šta dve strane u okviru dijaloga treba da ponude,”- naglašava Jevtić.

“Mi smatramo da je to dobro, jer kada idete u bilo kakav razgovor ili dijalog koji treba da doprinese kompromisnom rešenju, loše je kada imate ponuđena rešenja koja mogu da budu prihvatljiva ili neprihvatlja za bilo koju od strana. Mislim da je taj pristup dobar i drago nam je da je potvrđeno negde ono što smo čuli u Berlinu u našoj prethodnoj poseti, a to je da je važno da se dijalog odvija na dva nivoa -na visokom nivou, politički i onaj lokalni, koji podrazumeva rešavanje nekih tehničkih problema koje mi ovde imamo a koji i te kako utiču na život običnih građana,”- kaže Jevtić.

Cilj je dugoročno rešenje koje će garantovati stabilnost

Kako ste generalno zadovoljni posetom SAD i šta Srbi mogu očekivati u narednom periodu?

“Zadovoljni smo u onom smislu da mi kao politički predstavnici Srba imamo te diplomatske inicijative i da kao što smo to učinili u Berlinu, sada u Vašingtonu, nastavimo da razgovaramo sa svima onima koji utiču na donošenje odluka koje se tiču naših života ovde. Zato je poseta Vašingtonu bila jako važna i mi ćemo nastaviti da razgovaramo sa svima onima koji mogu da pomognu da do kraja pronađemo rešenje koje će biti dugoročno. Kada kažem dugoročno, naš je cilj mir i stabilnost i u tom smislu jedino tako ćemo kao narod uspeti da ostanemo i opstanemo i da se kao što želimo vratimo, kaže Jevtć.

ZSO?
“Što se Zajednice srpskih opštiana tiče, mislim da proces izrade Statuta ZSO je tehnički proces koji nije toliko sporan i ja mislim da tu neće biti problema, glavno pitanje je pravni okvir i način na koji će se zajednica uspostaviti,”- ocenjuje Jevtić.

Vojska Kosova?

Što se tiče pitanja uspostavljanja Vojske Kosova mislim da nema potrebe da više u vezi toga govorimo, kaže Jevtić.

“Mi smo inače to rekli i u Vašinngtonu u razgovoru sa ljudima iz Pentagona, vrlo smo im jasno rekli zbog čega je naš stav takav. Vrlo je važno da to neko ne uzme kao naše odbijanje da razgovaramo na tu temu, mi na tu temu razgovaramo i iznosimo razloge zbog kojih ne možemo da podržimo taj proces,”- zaključuje Jevtić.

Izvor: Kontakt Plus radio

 

Comments

Pročitaj još