• Početna>
  • Vesti>

Festival “Shield” u Gračanici: Mač je simbol pravde i hrabrosti

Nakon svečanog defilea kroz centar Gračanice, u fiskulturnoj sali Osnovne škole Kralj Milutin u Gračanici, sinoć je svečano otvoren, treći Festival srednjovekovnih veština i zanata “Shield”. Uprkos lošim vremenskim uslovima, učesnici i organizatori na čelu sa Udruženjem Red zmaja i Turističkom organizacijom Gračanice, pripremili su program sa borbama za sve posetioce prve večeri festivala.

Pokrovitelji ovog festivala su opština Gračanica i Ambasada Mađarske u Prištini, dok je medijski pokrovitelj RTV Gračanica.

Po rečima Bobana Petrovića, direktora Turističke organizacije Gračanica, i ove godine biće organizovane radionice kao što su kovačka, heraldička, škola keramike i mnoge druge aktivnosti. U toku festivala biće organizovan i viteški turnir, a u subotu u 20 časova nastupiće ansambl Renesans.

– Ove godine ima ukupno 80 učesnika, od toga 50 je iz Srbije, a ostali su iz Mađarske. Više od desetak udruženja došlo je iz centralne Srbije, a udruženje Red zmaja je domaćin celokupne manifestacije. Ovo udruženje broji više od dvadeset članova i isto toliko volontera. Otprilike isti broj učesnika bio je i na prošlogodišljem festivalu – kaže Boban Petrović.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović svečano je proglasio početak Festivala. Tom prilikom organizatori su mu darovali mač.

– Mač je simbol pravde i hrabrosti, a hrabrost je u ovim trenucima našem narodu prekopotrebna ne bi li opstali na ovim prostorima, kao i pravda koja će sigurno biti dostižna. Opština Gračanica će i dalje pomagati Turističku organizaciju, koja nas na jedan reprezentativan način predstavlja svuda – rekao je prilikom otvaranja gradonačelnik Srđan Popović.

Festival Šild trajaće do nedelje, kada će u 14 časova biti zatvaranje i proglašenje pobednika.

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još