Upravljački tim: ZSO mora da ima ovlašćenja i u oblasti kulture

Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice srpskih opština sastao se danas, u okviru procesa izrade nacrta statuta Zajednice, sa predstavnicima ustanova kulture koje funkcionišu u opštinama sa srpskom većinom.

Na sastanku je ocenjeno da Zajednica srpskih opština, budući da prema dogovorima postignutim u Briselu treba da obavlja javne funkcije u cilju promovisanja, širenja i zastupanja pitanja od zajedničkog interesa opština članica, svakako mora da ima i ovlašćenja u oblasti kulture.
Sagovornici su se saglasili da je unapređenje i razvoj kulture, kao i zaštita kulturne baštine, ključna oblast za očuvanje identiteta srpskog naroda, i da je zato od velike važnosti valjano tretiranje kulture i kulturne baštine u nacrtu statuta Zajednice srpskih opština.
Pitanje razvoja i unapređenja kulture i zaštite kulturne baštine nužno bi, prema mišljenju učesnika današnjeg sastanka, trebalo da obuhvata, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i drugim relevantnim institucijama, pravo na osnivanje i nadzor nad radom kulturnih ustanova i njihovo povezivanje sa srodnim ustanovama van Zajednice.
  Izvor:Saopštenje

Comments