U Banjaluci upriličen prijem za decu sa KIM

U Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci organizovan je prijem za oko 600 dece sa Kosova i Metohije, koja od 16. do 23. juna borave u 18 lokalnih zajednica u Srpskoj u okviru projekta “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske”.

Predsednica Vlade Srpske Željka Cvijanović istakla je da je ovo izuzetno važan projekat, čija je posebna dimenzija to što se deci koja mnogo pate u svom odrastanju omogući bar jedan period u godini kada mogu da dođu u Srpsku i zajedno sa svojim vršnjacima uživaju u onom što je normalno djetinjstvo.

“Zahvalnost organizatoru i svima onima koji su se potrudili da ovaj projekat uspe i funkcioniše već sedmu godinu zaredom. Institucije Republike Srpske, Vlada i predsednik Republike su imali ključnu ulogu u podršci ovom projektu, jer prosto nije dovoljno samo da osmislite dobar projekat ukoliko nemate institucionalnu podršku”, rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon prijema.

Ona je dodala da Vlada sa Odborom za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji godinama sarađuje upravo da bi omogućili deci sa Kosova i Metohije da upoznaju Republiku Srpsku i da vide šta je to sloboda koju narod ovde uživa.

Cvijanovićeva je izrazila zahvalnost i svim porodicama širom Republike Srpske koje su otvorile svoje domove da ugoste decu sa Kosova i Metohije.

“Nastavićemo sa ovim projektom i očekujemo da on u narednom periodu još više dobije na značaju, jer ovo je prilika da se bolje upoznamo i pokažemo zajedništvo”, poručila je Cvijanovićeva.
Predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov rekao je da se Republika Srpska sa ponosom pominje na Kosovu i Metohiji, te da je ove godine u Srpsku došlo oko 900 djece u pratnji oko 80 profesora.
“Zahvalni smo Vladi, ali i svim porodicama koje su primile decu i omogućile im slobodu koju nemaju na Kosovu i Metohiji, jer ova deca od svog rođenja nisu slobodna onako kao što su to deca u Srpskoj ili svim demokratskim zemljama”, naglasio je Arlov i dodao da se deca u subotu vraćaju na Kosovu i Metohiju.
Pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Slađana Marković-Stojanović zahvalila je Srpskoj, organizatorima i svim porodicama koje su primile decu sa Kosova i Metohije.
“Ovo je već tradicija, a nikada nije bilo više dece nego ove godine. Očekujem da će deca stvariti snažna i jaka prijateljstva i da između njih neće biti nikakvih granica, te da će jedni drugima biti oslonac u životu”, rekla je Stojanovićeva.
Ona je dodala da su ova deca sada u godinama kada se stiču prijateljstva, kao i da će se zahvaljujući novim tehnologijama ta prijateljstva i zadržati.
“Očekujem da između nas nema granica, nisu nam granica Ibar, Drina ni Sava, a nadam se da se dogodine vidimo na Kosovu i Metohiji u ovom istom sastavu”, navela je Stojanovićeva.
Direktor Osnovne škole “Branko Radičević” iz Kosovske Mitrovice Ivan Zaporožac rekao je da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo što je danas u Banjaluci.
On je u ime direktora škola, nastavnika i svih građana Kosova i Metohije zahvalio Vladi Srpske, Odboru za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji svim porodicama koje su nesebično otvorila svoja vrata da ugoste decu.
“Tim gestom su napravili pravu stvar, jedno djetinjstvo su učinili lepšim i na tome smo im večno zahvalni”, poručio je Zaporožac.
Iz Gračanice je u Republiku Srpsku došla i učenica osnovne škole Emilija Đokić, koja je smeštena u porodicu iz Broda.
Ona je rekla da su nju, kao i sve njene drugare, lijepo ugostili u Srpskoj i da je ovo za nju lepo iskustvo.
“Ovde je narod jako kulturan i zato sam i htela doći da upoznam novu sredinu i kulturu naroda. Prvi put sam u Republici Srpskoj, a čula sam mnogo pohvala od drugara koji su bili prethodnih godina”, dodala je Emilija.
Prijem u Administrtivnom centru Vlade organizovalo je Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske.
Izvor RTV Puls/TV Most

 

Comments