• Početna>
  • Vesti>

Nagrada „Zlatni krst kneza Lazara“ Ivanu Negrišorcu, pesniku iz Novog Sada

Žiri književne manifestacije „Vidovdansko pesničko bdenije“ 2018 koja se održava u Gračanici odlučio je da najvažnija nagrada „Zlatni krst kneza Lazara“ pripadne Ivanu Negrišorcu, pesniku iz Novog Sada, saopštio je Dom kulture.

„U pesničkom opusu Ivana Negrišorca radi se o autentičnom iskušavanju slobode i to u svim sferama ljudskosti“, kaže se u odluci žirija i dadaje da pesnikova rana „neoavangardna poezija ustaje protiv poetičkih prinuda, tako i Negrišorčeva sadašnja religiozno-patriotska poezija ustaje protiv političkih prinuda početka 21. veka“.

Druga nagrada pod nazivom „Gračanička povelja“ pripala je Bratislavu R. Milanoviću, pesniku iz Beograda.

On je „saživljen s mitskom slikom i ugrađuje u tkivo svoje pesme, oslonjen na nasleđe evropske književnosti“, zaključuje žiri.

Vesna Kapor književnica iz Beograda dobila je treću nagradu „Kondir kosovke devojke“ jer su njeni romani i pripovetke „intimne teme i odjeci kolektivne istorijske sudbine“.

Četvrta nagrada „Pero despota Stefana Lazrevića“ pripala je Oliveri Nedeljković, pesnikinji iz Čačka za poeziju koja traga za „apsolutnom čistotom, pojedinačnog i opšteg“, saopštio je žiri koji je radio u sastavu: pesnikinja Zlata Kocić, prof. dr Slobodan Vladušić i književni kritičar Žarko Milenković. Dodela nagrada je 27. juna 2018. godine u 20 časova.

Žiri za dodelu likovnih nagrada „Longin“ i „Dimitrije Popović“ koji je radio u sastavu: mr Petar Đuza, slikar Maja Todić i istoričar umetnosti Nebojša Jevtić, doneo je odluku da se nagrada za životno delo „Longin“ dodeli slikaru i istoričaru umetnosti Aleksandru Đuriću iz Beograda, a nagrada za mladog umetnika „Dimitrije Popović“ slikaru Filipu Ristiću iz Štrpca. Dodela nagrada je 25. juna 2018. godine u 20 časova.

Izvor: Radio Kosovska MItrovica

Comments

Pročitaj još