Još desetak država menja odluku o Kosovu?

Za prijem nove članice u Interpol, organizaciju čiji prag će Priština pokušava da pređe ove jeseni, neophodna je dvotrećinska većina glasova

Nakon najnovije odluke o povlačenju priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, koju je donela Liberija, šef srpske diplomatije Ivica Dačić za kaže da je to povlačenje priznavanja samo jedno u nizu i da još desetak država preispituje svoje odluke.

EU se oglasila povodom provokacija iz Prištine uoči nastavka dijaloga

Barem desetak država trenutno vaga stav o KiM. Mnogo je zemalja priznalo Kosovo ne raspolažući pravim informacijama, i sada, kad vide kako zaista stoje stvari, preispituju odluke. Zato imamo razloga da verujemo da će broj priznavanja pasti ispod 100, a tada tzv. Kosovo može samo da sanja da će postati deo međunarodnih organizacija – kaže Dačić.

Za prijem nove članice u Interpol, organizaciju čiji prag će Priština pokušava da pređe ove jeseni, neophodna je dvotrećinska većina glasalih, a od prošle godine, kad su primljeni Palestina i Solomonska ostrva, Interpol ima 192 članice, navodi list.

Zbog toga je za Beograd prioritet da u naredna četiri meseca, do zasedanja Generalne skupštine Interpola, umanji broj sigurnih glasova za tzv. Kosovo, pišu “Novosti”.

Početkom ove godine pominjala se mogućnost da i Egipat preinači svoju odlluku u vezi s Kosovom, što bi bilo veoma značajno zbog uticaja koji ova arapska država ima, navodi list.

Pre Liberije, odluke o priznavanju tzv. Kosova povukle su Sao Tome i Principe, a usledile su odluke Surinama, Gvineje Bisao i Burundija.

Comments