• Početna>
  • Vesti>

D. Kozarev: Belaćevac- večni svedok istine o tome od koga se branimo i protiv čega se borimo

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice kidnapovanja radnika ugljenokopa Belaćevac kod Obilića, danas je organizovao tribinu “Dvadeset godina borbe i traganja za istinom i pravdom” u Kosovskoj Mitrovici.

Članovi porodica i prijatelji, kidnapovanih i nestalih, u znak sećanja na svoje najbliže, položili su vence ispod spomenika “Istina”.

“Dvadeset godina je prošlo od kada su naši najmiliji otišli da zarade gorki rudarski hleb a ostavili čemer svojim porodicama. Mi ne idemo korak napred već dva koraka unazad. Grebemo po našim ranjenim dušama koje otvaramo svima uzalud i do dana današnjeg nije ništa urađeno kako bi saznali istinu. Deca kidnapovanih rudara su porasla bez ljubavi svojih očeva. Mi želimo da se naše porodice  dostojno obaveste o istini o nestalim ljudima. Mi smo danas ispod našeg „Belog anđela“ položili cveće u znak sećanja na sve žrtve “milosrdnog anđela” koje nam poslaše prijatelji zločina počinjenim nad našim najmilijima. Mi tu njihovu” pomoć” nećemo nikada prihvatiti ali je ne možemo ni zaboraviti“ rekao je koordinator Kancelarije za nestala lica Milorad Trifunović.

Ispred  Kancelarije za Kosovo i Metohiju venac je  položio zamenik direktora Kancelarije  Dušan Kozarev.

“Današnji dan nas suočava sa pravom prirodom borbe onih koji su tvrdili da se na oružje dižu protiv ugnjetavanja. Nikoga naši rudari nisu ugnjetavali, naprotiv, oni su mukotrpno zarađivali svoj hleb kopajući ugalj za dobrobit svih na Kosovu i Metohiji. Nema većeg greha nego učiniti nešto nažao čoveku koji radi za dobrobit čitave zajednice. Oko 570 naših sunarodnika na Kosovu i Metohiji se i dalje vodi kao nestalo”podsetio je Kozarev.

On je istakao da istinu o njima porodice ali i celo srpski narod, treži i danas ali  i svakoga drugog dana.

“Belaćevac je večni svedok istine o tome od koga se branimo i protiv čega se borimo, a ako želimo da zaboravimo zlo pronalazi novi način da pokaže svoje lice i to lice smo videli u poslednjih mesec dana u barem 15 napada na naše povratnike, sveštenike, žene i decu. Onaj čiji je posao bio da se staraju o uspostavljanju vladavine zakona na Kosovu i Metohiji bili su dužni da daju odgovore na ovo pitanje. Srbija svakako neće odustati od sećanja i insistiranja na tome da se ne samo zbog našeg nacionalnog ponosa već i u ime čovečnosti i pravde istina utvrditi. Borićemo se za to da porodice naših nestalih rudara i svih koji su stradali od ruke terorista dobiju makar pravdu” rekao je Kozarev.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još