• Početna>
  • Vesti>

Suroi: Nema vizne liberalizacije ove godine – presuda koja se priprema da se kaže u Briselu

Uprkos upozorenjima lidera glavnih institucija na Kosovu da se ove godine očekuje liberalizacija viznog režima, to ne misli pisac i publicista Veton Suroi.

Štaviše, prema njegovim rečima, političari ne čine dobro time što i dalje obećavaju viznu liberalizaciju, makar za ovu godinu.

„Nema pozitivne odluke za ovu godinu. Očekuje se da će se opcije za 2019. razmatrati krajem ove godine,“ napisao je Suroi na Fejsbuku.

„Ovo je presuda koja se sprema da se u Briselu objavi krajem ovog meseca,“ napisao je Suroi.

U Vladi Kosova, ali i u drugim državnim institucijama, snažno veruju da će do kraja ove godine građani Kosova moći slobodno da se kreću bez viza kroz oblast šengena.

Prema zvaničnicima u Prištini, Kosovo je izvršilo svoj deo ispunjavanja kriterijuma i sada je „lopta ostala na polju Evropske unije i zemalja članica“ da donesu odluku o ukidanju viza za građane Kosova.

Ministarka za evropske integracije u Vladi Kosova, Durata Hodža, izjavila je u utorak da su očekivanja realna i da je, prema njenim rečima, za ovaj optimizam naporno radila.

„Optimizam se zasniva na obavljenom poslu, jer smo stvarno uradili odličan posao, ali zasniva se i na našim kontaktima kroz izjave visokih zvaničnika institucija Evropske unije. Pre nekoliko dana, na Kosovu, izvestilac za Evropu u Evropskom parlamentu, gospodin Šoltes je rekao da je optimista za to da će se liberalizacija dogoditi do kraja godine,“ rekla Hodža lokalnim medijima

 

 

Izvor: Telegrafi

Comments

Pročitaj još