• Početna>
  • Vesti>

Otvorene “Vidovdanske svečanosti” u Velikom Ropotovu

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiji Dušan Kozarev, otvorio je sinoć u Velikom Ropotovu tradicionalnu kulturnoumetničku manifestaciju “Vidovdanske svečanosti”, koja se osamnaestu godinu zaredom održava u ovom mestu kraj Raniluga.

Svečanost u Ropotovu, nakon intoniranja srpske himne i blagoslovljenja početka, počela je minutom ćutanja u znak sećanja na nekadašnje čelnike opštine Ranilug Gradimira Mikića i Saše Aleksića, koji su poginuli 15. septembra prošle godine u saobraćajnoj nesreći kod Doljevca.
U čast dvojici prijatelja koji su zaslužni za postojanje Vidovdanskih svečanosti, prikazan je dokumentarni film o dvojici tragično stradalih junaka ovog kraja.

“Neću Vam se obraćati ni politički ni formalno ni zvanično, nego onako kako smo mi navikli sa Sašom i Gradom, međusobno – bratski i prijateljski”, rekao je Kozarev otvarajući manifestaciju zahvalivši im i ovom prilikom na ogromnoj energiji koju su uložili da bi se ljudi, za Vidovdan, masovno okupljali u tom kraju Kosovskog Pomoravlja. Predsednik Odbora Vidovdanskih svečanosti Davor Petković podsetio je prisutne na lik i delo Gradimira Mikića i Saše Aleksića i vreme kada su oni organizovali ovu manifestaciju, poručivši da   će oni uvek živeti kroz negovanje uspomena.

Prve večeri u okviru Vidovdanskih svečanosti, manifestacije kona neguje kulturno nasleđe srpske zajednice, posetioci su mogli da uživaju u scensko dramskom prikazu lokalnih glumaca, koji su na trenutak vratili duh kosovskog boja. Zatim su se publici predstavili nacionalni ansambl Venac u Grčanici i članovi Kulturnoumetničkog društva Kosovka devojka iz Babinog Mosta.

Vidovdanske svečanosti trajaće do 28. juna, kada se tradicionalno odlazi na Prilepac, mesto rođenja kneza Lazara. Tokom devet dana manifeatacije, posetioci mogu svakog dana da uživaju u bogatim kulturnom, sportskom i umetničkom programu.

Izvor:RTV Puls

Comments

Pročitaj još