• Početna>
  • Vesti>

General Salvatore Kuoči razgovarao sa studentima prištinskog Univerziteta

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici danas je posetio komandant KFOR-a general Salvatore Kuoči i tom prilikom razgovarao sa rukovodstvom i studentima ove visokoškolske ustanove.

Rektor Univerziteta prof. dr Rade Grbić  pozdravio je spremnost generala Kuočija na saradnju i rekao da studente najviše zanimaju teme vezane za bezbednost, slobodu kretanja i poboljšanje uslova studiranja.

“Zaključak ovog sastanka sa generalom Kuočijem je želja da KFOR, u sklopu svog mandata na Kosovu i Metohiji, osigura bezbednost i slobodu kretanja svim našim studentima, njihovim rođacima i prijateljima. Polazeći od činjenice da je 70% naših studenata na Univerzitetu sa prostora Kosova i Metohije, žive na Kosovu i Metohiji, upravo sloboda kretanja, bezbedan dolazak na Univerzitet predstavlja jedan od osnovnih preduslova za normalno funkcionisanje našeg Univerziteta” rekao je Grbić.

General Kuoči je istakao da su mladi ljudi tj. studenti najodgovorniji za budućnost.

“Da budem iskren oni su pravi izazov jer ako ne oblikujemo budućnost neće je ni biti. Pravi je izazov da imamo mlade ljude koji su spremni da prate situaciju i da se posvete budućnosti. Bitno je da vi odgovornost preuzmete na sebe i ovo je razlog što pokušavam da razgovaram sa vama kako bi procenili šta su vaša razmišljanja” podvukao je Kuoči.

Govoreći o tome kako smanjenje vojnih kapaciteta KFOR-a na Kosovu utiče na bezbednosnu situaciju, usled drastičnog smanjenja obima EULEKS-a, Kuoči kaže da je smanjenje vojnih snaga – dobar znak.

“Euleks je promenio mandat ali će nastaviti da izvodi svoje zadatke u sklopu druge linije odgovora. KFOR će nastaviti da bude treća linija odgovora. Što se tiče efikasnosti ove logike, što se tiče KFOR-a sve ostaje po starom ništa se nije promenilo” naglasio je Kuoči.

On je dodao da je KFOR ovde da bi obezbedio sigurno i mirno okruženje i da će to pokušati da uradi na najbolji mogući način.

“Morate da uzmete u obzir da ovde na Kosovu imamo određen broj vojnika ali imamo 27 zemalja koje doprinose. Nije potrebno da imamo veliki broj vojnika na terenu zato što je situacija bolja. Imamo dobru rezervu koja je raspoređena van ove teritorije, ali u slučaju da je to neophodno mi možemo da računamo na to da imamo rezervne snage. Ja sam mnogo optimističan I moram da kažem da je vreme ratovanja definitivno odavno završeno” rekao je Kuoči.

Studenti su nakon razgovora sa italijanskim generalom bili zadovoljni.

“Dobili smo odgovore i moram da istaknem da su studenti aktivno učestvovali, svi su imali slobodu da pitaju šta su želeli. Odgovorima  smo generalno zadovoljni i ohrabreni da će u budućnosti general podržati naše akcije, naročito kada su u pitanju posete srpskim svetinjama na Kosovu i Metohiji” poručio je predsednik Studentskog parlamenta Nemanja Biševac.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još