• Početna>
  • Vesti>

I veliki i mali maturanti u jeku upisne sezone: Najvažnije je da znaš šta hoćeš

Foto: Ilustracija

Još jedna školska godina je za nama. Nakon  sveopšteg slavlja, glamurozne garderobe i kratkog predaha, Ovih dana svršeni osnovci i srednjoškolci uveliko završavaju poslednje pripreme pred ulazak u  nove obrazovne ali i žuvotne etape.

Osmaci  u ova tri dana  stavljaju tačku na svoje osmogodišnje obrazovanje, polažući malu maturu.  Tri testa ove godine doneće im  više bodova nego lane. Na testovima osnovci mogu da ostvare 40 bodova iz srpskog i matematike po 13, na kombinovanom testu 14, dok će uspeh iz škole nositi najviše 60 bodova. Do ove godine taj odnos je bio 70 – bodova uspeh, 30 – testovi.

Da bi upisali željenu školu, od osmaka se očekuje velika požrtvovanost I predan rad.  Kažu, testovi su bili očekivane težine, spremali su se sa svojim nastavnicima a neki su da bi obezbedili što veći broj bodova, angažovali i privatne profesore.

Mihajlo Nekić  je bio đak OŠ Sveti Sava. Kaže da najveću tremu ima pred sutrašnji, kombinovani test.

“Ovi testovi su bili baš onakvi kakve sam očekivao. Radio sam dosta, mada za željeni uspeh je bilo potrebno raditi svih osam godina, a ne samo ovih mesec dana pred maturu. Sada ostaje da sačekamo, da vidimo rezultate” kaže Nekić.

Njegova želja je da upiše Gimnaziju.

“ Nemam ambiciju da odem odavde. Najviše bih voleo kada bih mogao da upišem Gimnaziju a potom i neki fakultet ovde. Ako bih i morao da radi studija odem negde, voleo bih da se vratim i ovde radim i živim. Ovde je sve što volim” dodaje Nekić.

A potrebe da negde ode i nema jer kako kaže načelnica školske uprave u Kosovskoj Mitrovici Jasmina Dedić mesta u srednjim školama će biti za sve đake.

“Osmi razred  na Kosovu i Metohiji završilo je oko 1500 đaka. Biće mesta za sve, čak I nešto više mesta imamo. Ove godine beležimo oko 80 osmaka više nego prethodne godine što je odlična vest” kaže Dedić.

Ona dodaje da polaganje male mature u svim školama na Kosovu i Metohiji protiče regularno.

I za srednjoškolce ovih dana je pravi metež. Prikupljanje dokumentacije, priprema I polaganje prijemnih ispita pa opet dokumentacija…. Ali pola posla je kažu, završeno ako znate šta hoćete.

I Vojin Pavlović planira da upiše FTN. Završio je Medicinsku školu na farmaceutskom smeru a visokoškolsko obrazovanje će ga odvesti na potpuno drugu stranu.

“Planiram da nastavim svoje školovanje na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici. Programiranjem se bavim dosta godina i želim da unapredim svoje znanje. Ovde je mnogo lakše nego u  Beogradu jer ovde imam svoju kuću, sve je ovde nekako bliže i lakše mi je da radim“ kaže  Pavlović.

Ima i onih koji će sreću okušati na  drugom mestu. Miloš Dobrić će nakon Gimnazije, probati da se upiše na Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu.

“ Od malih nogu crtam, ali nije bilo ništa ozbiljnije. Kakos u godine prolazile, sve više vremena sam provodio u tim kreativnim, stvaralačkim vodama  i shvatio da me to zanima više nego bilo šta drugo“ priča Dobrić.

Prednost života u univerzitetskom gradu je što onda mogućnost studiranja imaju I oni koji nisu u najboljoj finansijskoj situaciji.

Prištinski Univerzitet sa svojih deset fakulteta ostavlja mogućnost mladim ljudima da se  u izvanrednim uslovima obrazuju i u Kosovskoj Mitrovici.

Rektor ovog Univerziteta prof.  dr Rade Grbić kaže da na deset fakulteta Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici ima mesta za 1.098 budžetskih studenata, kao i za 670 samofinansirajućih.

Grbić je naveo da je cilj Univerziteta da studenti imaju što kvalitetnije obrazovanje, i dodao da je situacija na toj visokoškolskoj ustanovi potpuno stabilna.

I ministar prosvete u Vladi Srbije Mladen Šarčević ističe da Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici ima podršku resornog ministarstva. Na sajtu Vlade RS  stoji Šarčevićev poziv  maturantima da se u što većem broju prijave za studije na nekom od fakulteta tog univerziteta.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

Comments

Pročitaj još