• Početna>
  • Vesti>

Održan šesnaesti festival dečje zabavne muzike “Cvrkuti sa Ibra”

Tradicionalni festival dečije zabavne muzike “Cvrkuti sa Ibra” održan je večeras u Domu kulture “Trepča” u Zvečanu.

Premijerno je izvedeno 18 kompozicija u dve kategorije – “Mini” i “Tini”. Kompozicije su pisane i komponovane specijalno za ovaj festival, koje su mladi izvođači izveli u pratnji dečijeg hora muzičke škole “Miodrag Vasiljević” iz Kosovske Mitrovice, u saradnji sa profesoricom muzičke škole Nurke Nalbani i producenta Dušana Popovića.

Predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je otvorio festival i time poručio:

“Dragi roditelji, hvala vam što ulažete u ono što je najbitnije kada su u pitanju deca jer su oni pre svega naša budućnost. Mi kao opština, uz pomoć države i Kancelarije za KiM trudićemo se da roditeljima i našoj deci stvaramo mogućnosti za zapošljavanje. Započeta je izgradnja 6 stambenih jedinica u Kosovskoj Mitrovici, dakle imaćemo blizu  80 stanova u naredna četiri meseca i to je pravi pokazatelj da ostajemo na pravom putu. Ostajemo da se afirmišemo i da stvaramo bolji i pozitivniji ambijent jer naša deca to zaslužuju”.

 

  

Takmičari se nisu obazirali na konkurenciju koja je bila veoma jaka, nisu razmišljali o rezultatima ovog takmičenja, predstavili su se u najboljem svetlu, što su i dokazali gromoglasni aplauzi i iskreni osmesi publike.

Treće mesto u “mini” kategoriji osvojila je Katarina Jevtić sa pesmom “Leva strana” a na drugom mestu je Novak Đorđević sa pesmom “Moja mala”. Prvo mesto osvojile su Filipa Mrđa i Lenka Petrović koje su izvele kompoziciju “Sestre”.

Treće mesto u “tini” kategoriji osvojila je Anastasija Đorđević kompozicijom “San” . Drugo mesto osvojila je Ana Mihajlović sa kompozicijom “Letnja noć”. Anja Jerotijević osvojila je prvo mesto u “tini” kategoriji sa kompozicijom “Ti”.

Pored nagrada za prvo, drugo i treće mesto u obe kategorije uručena su i ostala priznanja. U kategoriji “tini” nagradu za najbolju muziku osvojio je Dejan Popović sa kompozicijom “Put”. Nagradu za najbolji tekst dobio je Nikola Dobrosavljević za kompoziciju “Planeta”a nagrada za najbolji aranžman dodeljena je Emiru Hasaniju za kompoziciju “Vrabac i roda”.

U “mini” kategoriji, nagradu za najbolji tekst osvojio je Dejan Popović sa pesmom “Meda i lisica” dok je nagradu za najbolju muziku osvojila Jelena Spirić za kompoziciju “Drugarstvo”. Nagradu za najbolji aranžman je dobio Dušan Popović za kompoziciju “Cicija, policija”.

Festivalsku nagradu publike u mini kategoriji osvojile su Filipa Mrđa i Lenka Petrović.

“Nimalo se nismo se nadale da ćemo da osvojimo prvo mesto. Na početku je bilo je teško ali je posle bilo prelepo. Pesma nam se jako svidela jer je onako baš za nas dve, jer smo onako kao drugarice, kao sestre. Prvi put smo na ovom takmičenju i učestvovaćemo i sledeće godine” rekle su dobitnice festivalske nagrade Filipa i Lenka.

 

  

Prošlogodišnja dobitnica festivalske nagrade, Mina Jakšić se ponovo našla na prvom mestu sa kompozicijom “Vrabac i roda”.

“Nisam se nadala nagradi jer sam prošle godine osvojila prvo mesto. Ove godine sam mlađima htela da dam priliku da i oni nešto osvoje. Sve pesme su mi se svidele a naročito Lenka i Filipa koje su takođe osvojile prvo mesto u mini kategoriji” rekla je Mina Jakšić.

Iako nije imao lak zadatak, žiri je ipak morao da odluči pobednika.

“Moram da izrazim veliko zadovoljstvo što je nama teško, jer to znači da je mnogo dobrih tekstopisaca, kompozitora i aranžera. Dobar deo pevača stasava iz godine u godinu kroz muzičku školu kao i kroz festival. Moje zadovoljstvo je još veće i mislim da je najbolji pokazatelj toga da je publika glasala slično kao i žiri” rekao je direktor muzičke škole i član žirija David Parlić.

Organizator festivala je Ustanova za sport, omladinu i specijalizovane usluge, a glavni pokrovitelj Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

Comments

Pročitaj još