• Početna>
  • Vesti>

Od Nemačke razvojne banke 8 miliona evra za uklanjanje otpadnih voda u tri grada na Kosovu

Kosovski ministar finansija, Bedri Hamza i predstavnik Nemačke razvojne banke, Rene Ehman (Rene Eschemann), potpisali su ove nedelje sporazum o finansijskoj bespovratnoj pomoći za projekat “Uklanjanje otpadnih voda na jugozapadu Kosova – faza V”.

Projekat vredan 8 miliona evra, sprovešće se u Prizrenu, Peći i Đakovici. Ovo je peta faza ulaganja u fabrike ovih gradova za prečišćavanje otpadnih voda, a koje su izgrađene uz pomoć nemačke vlade kroz grantove. Novo potpisivanje sporazuma unaprediće dosadašnja ulaganja, navode iz kosovskog ministarstva finansija.

“Još jednom bih želeo da se zahvalim nemačkoj vladi i nemačkom narodu, kroz čije plaćanje poreza sprovodimo projekte koji su u direktnoj vezi sa stanovništvom Kosova, kao i sa zainteresovanim opštinama i regionalnim kompanijama, koje su pokazale da su ozbiljni partneri za ekspeditivnu implementaciju ovih projekata” – poručio je nemački ambasador u Prištini, Kristijan Helt (Christian Heldt).

On je takođe prisustvovao potpivanju ugovora, te podcrtao da su sva sredstva koja je Nemačka obezbedila za obradu otpadnih voda u vidu bespovratnih sredstava i da će Nemačka nastaviti da podržava Kosovo u ovom sektoru.

Menadžer kancelarije KfV, Rene Ehman, naveo je da su investicije u tri grada dostigle 41 milion evra.

“Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda su u procesu implementacije, a ovih 8 miliona evra koristiće se za dodatnu rehabilitaciju. Uticaj ovih projekata je manje očigledan za građane, ali stvarni uticaj veći je od snabdevanja vodom,” dodao je.

Podsetimo, Ministarstvo finansija Kosova i Vlada Savezne Republike Nemačke potpisali su prošlog meseca i dva sporazuma o grantu za upravljanje otpadom, vrednosti 5.4 miliona evra.

 

Izvor: Kossev

Foto: Kossev

Comments

Pročitaj još