Han: Pozitivan razvoj atmosfere u dijalogu Beograda i Prištine

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han kaže da vidi novi impuls u dijalogu Beograda i Prištine, mada još nema “ništa konkretno”.

Ovakav stav Han je objasnio na prvom mestu promenom pristupa Prištine koja je, prema njegovim rečima, do sada “sa manje volje nego Srbi” učestvovalo u dijalogu.

“Možda su ranije bili manje voljni nego Srbi oko dijaloga, ali sada razumeju da je to takođe u njihovom interesu”, kaže Han.

Johanes Han je u razgovoru sa stalnim dopisnicima evropskih medija u Briselu ocenio da na Kosovu trenutno postoji pozitivno raspoloženje.

To je objasnio činjenicom da je Evropska komisija posle pozitivne odluke kosovskog Parlamenta o demarkaciji sa Crnom Gorom na Kosovo poslala ekspertski tim koji radi finalnu procenu ispunjenosti uslova za viznu liberalizaciju.

“Oni su tako videli da dobijaju nešto zauzvrat i da ima pozitivnih signala i za njih. Ubeđen sam da to može da donese novu energiju i u dijalog”, navodi evropski komesar.

Johanes Han kaže da, iako trenutno još nema “ništa konkretno” oko dijaloga, on oseća “pozitivan razvoj atmosfere” između dva partnera u tim razgovorima.

Izvor Tanjug/RTS

Comments