Tači: Predstojeći dijalog istorijski i bez alternative

Dijalog o normalizaciji odnosa biće nastavljen u narednim nadima ili nedeljama, kazao je kosovski predsednik Hašim Tači učetvujući na panelu “Evropa na raskršću”, koji je održan u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma američkog kontinenta u Montrealu u Kanadi.

Tači tvrdi da predstojeći dijalog neće biti lak, ali će, kako je kazao, biti istorijski i bez alternative.

“Dijalog treba da se zaključi ‘win-win’ rezultatom i za Kosovo i za Srbiju, prema sporazumu sa evropskim vrednostima i evropskim standardima. I Kosovo i Srbija teže učlanjenju u EU”, rekao je on.

Kako bi ovaj proces bio uspešno zaključen, kosovski predsednik očekuje da Evropska unija ima rukovodeću ulogu, te da unese novu dinamiku, a od Sjedinjenih Američkih Država očekuje snažnu podršku.

“Kosovo je spremno za dijalog, za sporazum, jer samo tako možemo sigurno koračati prema NATO-u i Evropskoj uniji, kao i da očuvamo poseban odnos sa SAD-om i sa ostalim prijateljima i partnerima. Samo evropsko Kosovo i evropska Srbija mogu da okrenu region prema Zapadu”, kazao je Tači.

Istakao je da zemlje Zapadnog Balkana nikada nisu imale bolju priliku da izgrade mir.

“Danas svaka država Zapadnog Balkana komunicira normalno jedna sa drugom, svaka država sarađuje jedna sa drugom. Treba da se iskoristi ovaj trenutak i da EU otvori vrata Zapadnom Balkanu”, zaključio je kosovski predsednik.

Izvor: RTV KIM

Foto: Antena M

Comments