• Početna>
  • Vesti>

Jovanović: Projekat “Urbanizacija Gračanice” prioritet

“Urbanizacija Gračanice” je jedan od najznačajnijih projekata, koji je opština Gračanica počela sa realizacijom ove godine, a predsedniku opštine Gračanica Srđanu Popoviću ovaj projekat je prioritet“, rekao je za emisiju “Opštinski čas” , direktor za Urbanizam i zaštitu životne sredine Dejan Jovanović.

“Ovaj projekat finansira Norveška ambasada, a cilj jeste izrada urbanističkih i arhitektonskih planova za Gračanicu kao i njen urbanistički razvoj. Mnogo urbanih elemenata nedostaju Gračanici, biciklističke staze, pešačke zone ,šetališta, zelene površine, parking,rešenje za sanaciju Jalovine i rečnog korita.Projekat ima 4 faze i to: arhitekturu, urbano planiranje, održivi razvoj i turizam. Na ovom projektu rade studenti arhitekture iz Ljubljane i Kosovske Mitrovice i odeljenje za Urbanizam opštine Gračanica”.

Prema rečima Jovanovića za oko 15 dana će biti započeti radovi na izgradnji puta od Doma kulture ”Gračanica” do ETC.

“Prvi projekat koji će uskoro biti započet u okviru „Urbanizacije Gračanice“ to je izgradnja puta od Doma kulture do izlaza Gračanice tj.do marketa ETC. Nadam se da će sledeće godine početi radovi na obilaznici koja je preko potrebna Gračanici i tako će biti olakšan saobraćaj .Obilaznica je planirana u severoistočnom delu Gračanice, iznad Jalovine”.

Što se tiče novih stambenih zgrada u Lapljem selu, rok za završetak radova je tri meseca.

“Nedavno je položen kamen temeljac za šest novih stambenih jedinica u Lapljem selu sa ukupno 24 stana i svaka porodica će imati i po 3 ara placa. Konkurs jeste završen za dodelu stanova ali ako se ukaže potreba za novim konkursom , mi ćemo raspisati.Ovi stanovi su uglavnom za socijalno ugrožene porodice i mlade bračne parove.Ono što bih dodao , podelili smo i dosta građevinskog materijala na teritoriji opštine Gračanica. Ove godine za apliciralo je 529 građana za stanove, a 379 za građevinski materijal”.

Ukupan budžet za kapitalne projekte za ovu godinu iznosi 3.566.000 evra. Novac koji dolazi sa centralnog nivoa je 2.200.000 evra,1. 366. 000 evra su sopstveni prihodi .Opštinski budžet za kapitalne investicije je podeljen po određenim odeljenjima sa namenskim trošenjem sredstava, dok su parametri o raspodeli sredstava po odeljenjima određeni od strane centralne vlasti. Budžet je raspodeljen po administraciji, Javnim službama, Urbanizmu, I Odeljenjima za obrazovanje i zdravstvo.Opština Gračanica je jedina opština koja ima najveći broj gradilišta otvorenih u odnosu na veličinu opštine i samog budžeta“.

Najbitnije je da će se bolje živeti i da puno radimo, a sve zasluge prepisuju se gradonačelniku opštine Gračanica Srđanu Popoviću jer insistira da se što više radi, da sve što je započeto bude u što kraćem roku završeno. Mnogo posla je u narednih nekoliko meseci,ali očekujem i veliki uspeh za sve nas i bolju budućnost.

Kapitalni projekti opštine Gračanica za 2018 godinu:

Srednjoškolski centar,obdanište u Ugljaru, izgradnja puta Batuse-Vragolije, rekonstrukcija puta Livađe-Konjuh, izgradnja stambenih zgrada u Lapljem selu, nova balon sala u Donjoj Gušterici.

Projekti za koje je u toku tenderska procedura:

Izgradnja nove primarne sobraćajnice, rekonstrukcija škola u Batusu, Donjoj Gušterici, Suvom Dolu, Sušici i Lepini ,domova kulture u selima opštine Gračanica,asfaltiranje lokalnih ulica, izgradnja dečijih igrališta kao i nabavka sportskih rekvizita za školske ustanove.

Nasleđeni projekti koji nisu završeni, a raspisan je tender za njihov završetak:

Izgradnja fiskulturne sale u Lapljem selu, obdaništa u Gornjoj Gušterici i izgradnja crkve u Čaglavici.

 

Izvor: Radio Gračanica

Foto: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još