• Početna>
  • Vesti>

ACDC i OEBS: Transparentnost rada lokalnih samouprava na severu Kosova podići na viši nivo

Centar za zastupanje demokratske kulture, u saradnji sa misijom OEBS na Kosovu predstavio je  danas u Kosovskoj Mitrovici brošuru o indeksu reforme opštinske transparentnosti.

Na promociji su predstavljeni rezultati nadgledanja rada institucija četiri lokalne samouprave na severu Kosova i ocene transparentnosti poslovanja  njenih organa.

Opšta ocena je da situacija može da bude daleko bolja nego što jeste u smislu dostupnosti informacija  građanstvu. Glavna preporuka je kako kaže direktor Centra za zastupanje demokratske kulture Dušan Radaković ,  veće angažovanje  elektronskih sredstava pre svega  zvaničnih opštinskih veb – stranica, kao najbržeg i najjednostavnijeg  glasila.

„Izveštaj je donekle negativan. Veb sajt, koji opštine nemaju – imaju srpske opštine ali kosovske ne, na kome bi objavljivali sve informacije od značaja za građanstvo –  informacije o tenderima, gradonačelnicima, skupštini ne funkcionišu. Tako da je to jedna od najvećih mana.A i neinformisanost građana, malo učešće građanstva u javnim debatama, u budžetu i slično“ rekao je Radaković i dodao da je zato važno što su neki od gradonačelnika danas tu, kako bi sa njima  nastavili dobru saradnju u tom smeru.

Projekat pod čijim okriljem je ova publikacija izdata finansira Ambasada Velike Britanije u Prištini. Britanski ambasador Rori O Konel  kaže da je za jedno demokratsko društvo od neizmerne važnosti da građanstvo bude uključeno u mehanizme odlučivanja.

„Ovo je prvi korak ka pravoj, demokratskoj moći“ poručio je O Konel.

Šef  Misije OEBS  na Kosovu  Jan Bratu kaže da  u pogledu transparentnosti rada opština, situacija nije toliko loša a li da uvek ima prostora za poboljšanje.

„To je proces u koji svi moraju da se uključe a OEBS je tu da da svaku potrebnu pomoć i podršku“ rekao je Bratu.

Ispred Opštine Severna Mitrovica, promociji je prisustvovala glavna izvršna službenica opštinske administracije Adrijana Hodžić. Ona kaže da se ova lokalna samouprava trudi da posluje apsolutno transparentno,  ali da taj nivo može da bude viši.

“Trebalo bi što više da se družimo sa narodom ali za tango je potrebno dvoje. Građani moraju da dođu, da se interesuju , da budu aktivni, da se raspituju jer imaju apsolutno pravo da znaju sve o tome kako i šta radi Opština Severna MItrovica. Svaki put kada neko  zahteva pristup javnim dokumentima, mi smo iste sekunde izašli u susret zahtevu i pokazali dokumentaciju” rekla je Hodžić i pozvala građane da budu deo sistema odlučivanja jer, kako je rekla “na taj način mi delimo odgovornost sa jedne strane a sa druge strane, znamo da radimo pravu stvar, ispunjavamo zahtev građana”.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još