• Početna>
  • Vesti>

Savet EU: EULEX-u od 14. juna savetodavna uloga, ograničene izvršne odgovornosti u zaštiti svedoka

Savet Evropske unije produžio je mandat misiji EULEX na Kosovu do 14. juna 2020. Ipak, fokus mandata je, navodi se – izmenjen, te će ova misija imati ulogu nadgledanja, mentorstva i savetovanja za kosovsko pravosuđe. „Današnjom odlukom završava se izvršni deo mandata misije na Kosovu: Kosovo preuzima odgovornost za sve prenete istrage, krivična gonjenja i suđenja“ – navode iz SE.

Kako stoji u današnjoj odluci Saveta EU, od sledećeg četvrtka EULEX će nadgledati određene predmete i suđenja u kosovskim institucijama krivičnog i građanskog pravosuđa i nastaviće da nadgleda, podučava i savetuje Kazneno-popravnu službu Kosova, ali će i „nastaviti operativnu podršku“ za sprovođenje sporazuma o „normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova“.

EULEX će, ipak, zadržati „određene ograničene izvršne odgovornosti“ u oblasti zaštite svedoka i u podršci specijalizovanim Komorama i Kancelariji specijalnog tužilaštva, kao i odgovornost za obezbeđivanje i unapređenje bezbednosti.

Određen je zajednički budžet za operacije ove „revidirane“ misije na Kosovu i Specijalizovane komore i Kancelariju specijalnog tužioca – 169.8 miliona evra u naredne dve godine.

EULEX je na Kosovu počeo s radom 2008. godine, sedište se nalazi u Prištini. Trenutna šefica je Aleksandra Papadopulu, koja je na dužnost stupila 20. jula 2016. godine. Politički i bezbednosni komitet 5. juna 2018. godine produžio je njen mandat do 14. juna 2019. godine.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još