• Početna>
  • Vesti>

Rakić:Uspeli smo da sačuvamo naše institucije uz pomoć države Srbije

U  amfitetaru Fakulteta Tehničkih nauka u toku je Svečana sednica povodom obeležavanja godišnjice “Srpske liste”

“Nema veće časti  i odgovornosti nego služiti svojoj zemlji i svom narodu.Nama je pripala čast da budemo oni koji će se boriti  za srpske interese unutar institucija  štiteći bezbednost svih koji žive na ovim prostorima ali i šire.Pre tri godine su počeli napadi na Srbe , broj se iz dana u dan nažalost povećava  ,napadaju se Srbi ,napada se nejač i oni koji ničim nisu izazvani.Srpska lista je stranka koja se suočava sa velikim problemima i opstrukcijama, ti problemi često dolaze  kako od Privremenih institucuja  u Prištini tako i od drugih stranih elemenata , rekao je  Simić.

Pogledajte nas ovde svi različiti, svi okupljeni sa jednim ciljem da ostanemo svoj na svome da ne tražimo ništa , ali da ostajemo tu gde smo uz podrčku naravno naše zemlje Srbije i predsednika Aleksandra Vučića , rekao je Simić prekinut  velikim aplauzom.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić se obratio prisutnima rečima:

“Poštovani direktore Kancelarije za Kosovo i Metohiju, članovi predsedništva, potpredsednici, članovi predsedništva, članovi Srpske liste, uvaženi gosti.

Danas naša stranka obeležava godinu dana svog rada. Kada pogledamo iza sebe Srpska lista je na lokalnim izborima osvoji vlast u svih deset srpskih opština, na parlamentarnim smo osvojili više od 95% glasova i 9 poslanika koji u Prištini brane srpske interese. Srpska lista je pokazala da nije politička stranka već institucija srpskog naroda koja štiti interese i građana.
Uspeli smo da sačuvamo naše institucije i u ovih godinu dana pokrenemo projekte koji će unaprediti život naših građana.
Pokazali smo da smo spremni da za razliku od nekih iz ranijih perioda stanemo ispred svog naroda, a ne da guramo narod ispred sebe.
Naravno, nijedan od naših uspeha ne bi bio moguć bez podrške naše države Srbije, predsednika Vučića i direktora Marka Đurića.
Poštovani,
Analiza rada svih deset gradonačelnika je pokazala da se u rukovođenju opština svi suočavamo sa sličnim problemima.
– problem bezbednosti, posebno u opštinama na jugu u prethodnom periodu
– nedostatka sredstava u skladu sa potrebama građana kako na rešavanju infrastrukturnih problema, tako i za razvoj ekonomije
– uzurpacija imovine građana, kao i imovine samih opština kojima još uvek upravlja Kosovska agencija za privatizaciju
– problem nezaposlenosti naših građana, i teška ekonomska situacija raseljenih i povratnika
Pored svih ovih problema, evidentno je da smo uspeli da i sa novim gradonačelnicima dobijemo kvalitetne ljude koji uspešno rade svoj posao.
Ovom prilikom bih posebno pohvalio rad gradonačelnika opštine Gračanica, Srđana Popovića. Odnos koji je uspeo da uspostavi sa svojih sugrađanima je za svaku pohvalu. Srđane, dobro to ide, samo nemoj da nam se malo uspavaš.
Od novih gradonačelnika se sigurno neće uspavati Zoran Todić, pošto mu je Jablanović ostavio 3.5 miliona evra duga, tu pokušavamo da pomognemo preko naših poslanika i ministara ali to sada ide još teže.
Mislim da ima prostora i da budemo malo više aktivniji, posebno u kontaktima sa građanima, a naročito na jugu nakon serije napada kada je potrebno smiriti situaciju i pružiti podršku građanima. Preporuka je da se zahtevaju hitni sastanci sa komandirima KPS i komandantima KFOR kako bi se preventivno delovalo.
Oko ekonomskog položaja mladih, konkursi koje su opštine na severu raspisale uspeo je da poprilično smanji broj nezaposlenih, ali je to ipak nedovoljno. Lično smatram da moramo u saradnji sa našom državom i stranim donatorima obezbedimo veću podršku ekonomskim projektima, a ovde da dodam, i da je Ministarstvo poljoprivrede iz Prištine svojim kriterijumima otežalo dobijanje subvencija. Ostaje da preko Kancelarije za KiM, podržimo poljoprivrednike, posebno na jugu i povećanje budžeta Kancelarije za pet puta u odnosu na prošlu godinu je dobra stvar.
Ovom prilikom imam dve jasne smernice za sve nas, prva se odnosi na učešće naših mladića u KBS, apelujte na ljude da ne pristupaju ovoj formaciji jer ona nije u interesu ni našeg naroda, a ni naše države. Drugo pitanje je ostanak na ovim prostorima. Jedan od načina ostanka i borbe se tiče i Fakulteta. Mi moramo da damo primer građanima, da našu decu ne upisujemo na fakultete u centralnoj Srbiji već da upisujemo ovde, gde će se obrazovati i ostati na ovim prostorima. Ne damo li takav primer, nemojmo da se čudimo odlasku ljudi. Isto tako, dobro je da skoro sve opštine finansiraju stipendije dobrim đacima i studentima, i mislim da sa tim treba nastaviti.
Preporuka je da se mora nastaviti sa unapređenjem infrastrukture. Jednostavno to stvara pozitivan ambijent za građane, ali pored toga i daje mogućnost razvoja naših opština, pa i ekonomije. Između ostalog mogu da zamislim koliko bi značilo da Štrpce ima bolji put kojim bi se povezao autoput sa ovom opštinom, ili kada bi ovde na severu uredili put Mitrovica – Raška.
Imam obavezu da vas informišem i da su naši ministri i dalje u tehničkom mandatu, stim da kada se tiče pomoći našim opština i realizaciji projekata za naše opštine, oni su tu. Poslanici su u opoziciji i imaju velike pritiske kako od strane Albanaca tako i međunarodnih predstavnika. Ipak, po prvi put imamo ovako dobru ekipu poslanika koji sve rade u dogovoru i bore se za naše interese.

Poštovani prijatelji, ovo je tek početak, borba za bolji život građana je započeta i odgovornost je na svima nama, nije lako, ali ne smemo da izneverimo očekivanja građana.
Znamo gde grešimo, znamo gde postižemo uspehe, zato u narednim periodu moramo brže, jači i bolje da se borimo za naš narod i našu Srbiju”
ŽIVELA SRBIJA

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još