• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Kad im kažem da ruše Rezoluciju 1244, oni sležu ramenima

Činjenica da velike sile ne priznaju, odnosno nemaju nameru da uvaže Rezoluciju 1244, za nas samo znači da mi imamo vrlo male mogućnosti da nešto učinimo, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara može li Srbija, nakon učestalih napada na Srbe i spekulacija prištinskih medija o raspoređivanju snaga bezbednosti na administrativnoj liniji, da na Kosovo “uvede” hiljadu pripadnika svojih snaga bezbednosti, kako to predviđa Rezolucija UN.

“To nije pravo i to nije pravično, ali mi se borimo u skladu s vrlo malim mogućnostima i unutar veoma uskog manevarskog prostora i naše je da se borimo”, rekao je Vučić.

Kako je objasnio, on je lično povodom ideje o povratku hiljadu vojnika upozoren da ćemo, ako to pokušamo, doći u sukob s najvećom vojnom silom na svetu.

“Ako pokušate da uđete sa svojom vojskom i svojom policijom na Kosovo, NATO će to tretirati kao neprijateljski akt”, preneo je predsednik upozorenje koje je dobio.

Kaže i da je više puta poredio situaciju, recimo, s rezolucijom o Jerusalimu, gde su zapadne sile odbacile Trampov pritisak da svoje ambasade prebace u taj grad, kako je uradila Bela kuća.

Oni su to, dodao je, pravdali činjenicom da bi takav postupak bio u suprotnosti s rezolucijom o Jerusalimu.

“Ja sam im tada rekao da se svi zajedno ponašaju protivpravno kad ruše Rezoluciju 1244, a oni onda sležu ramenima, pogledaju u svoje savetnike i… ništa”, naveo je.

To je, kaže, ozbiljna situacija, i želi da građanima objasni da te ljude ne interesuju pravo i Rezolucija 1244, već sila i faktičko stanje.

“Važi samo pravo sile i mi u skladu s tim moramo da se trudimo da sačuvamo mir i bezbednost i da svi gradimo bolji život i jaču ekonomiju”, poručio je Vučić.

“Prištinska platforma ne ostavlja prostor za dogovor” 

Platforma za pregovore koja je predstavljena u kosovskom parlamentu otežava razgovore u Briselu, ali i pokazuje prave namere Prištine, rekao je predsednik Aleksandar Vučić, ali i ukazao da su, bez obzira na to, razgovori jedino rešenje.

“Tu platformu kada pročitate vidite da nisu ostavili ni milimetar, ni jedan odsto prostora za bilo kakav dogovor”, rekao je Vučić, ističući da je druga stvar da li će taj dokument dobiti većinu.

Vučić smatra da pod spoljnim pritiskom takva platforma neće biti usvojena u pokrajinskoj skupštini, jer bi, kaže, svakom bilo jasno da sve posle toga postaje besmisleno.

Ali takav tekst govori, istakao je, o namerama i željama Prištine. On je podsetio i na izjavu iz Prištine da bi nam učinili strašnu čast i uslugu time što bi prihvatili pomirenje ukoliko ih priznamo.

Kako je rekao, ono što bi Srbi trebalo da dobiju po tome je da nam Albanci kažu – evo, prihvatamo to da se pomirimo sa vama ako nas priznate.

Prema njegovim rečima, takav stav proizlazi iz činjenice da oni žive u potpuno zatvorenom sistemu, gde i nema prostora za drugačiji glas.

Vučić je istakao da je ponosan što kod nas nije tako i naveo primer festivala “Mirdita”, gde su i Srbi i Albanci iz Prištine mogli da dođu “i kažu sve najgore o njemu…”

“Kod njih postoji to – Srbi su počinili zločine, genocid, Srbe smo pobedili u ratu, kao da Amerikanci nisu ni učestvovali, zato moraju da nas priznaju, a onda ćemo mi biti voljni da učinimo strašan ustupak i da kažemo da smo se pomirili, mada suštinski to ne mislimo”, rekao je Vučić.

Kada to čujete, onda shvatite, naglasio je, da to prosto nije realno, niti je moguće, niti ima mnogo veze sa ovozemaljskim životom.

“Razgovori jedino rešenje” 

Dodao je da smo i mi mnogo puta živeli u sopstvenim zabludama, ali i da je veoma zadovoljan što danas racionalno i dobro procenjujemo sveukupno stanje.

“U svakom slučaju, biće vrlo teško kada neko dođe sa takvom ili sličnim platformama u Brisel, ali Srbija neće da odustane od razgovora zato što su razgovori jedino rešenje”, zaključio je predsednik Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je i da nije sasvim tačno da Euleks odlazi sa KiM, jer će predstavnici te misije biti tamo, ali je ponovio da je strašna greška učinjena kada je ta misija uopšte došla, umesto da sve ostane pod okriljem UN.

“Euleksa će biti na KiM, ali to niko ne sme da kaže kako se ne bi zamerili prištinskim vlastima, jer su tamošnje albanske partije u međusobnim sukobima.”

Nadali smo se, kaže, da će ta misija svoj posao obavljati profesionalno, a saglasio se sa ocenama da njeno delovanje nije bilo na najvišem nivou.

Ono što ga brine je što Srbi ne uživaju zaštitu i trpe napade.

Na tvrdnje iz Prištine da nisu u pitanju napadi po etničkoj osnovi, Vučić je upitao “a, po kojoj su onda” ako je reč o napadu na pravoslavnog sveštenika i njegovu porodicu.

“Oni rade sve to po komandi”, naglasio je predsednik Srbije.

On je ponovio da predstoje razgovori u Briselu, da nije veliki optimista, ali da će Srbija dati sve od sebe da do kompromisa dođe.

“Albanci imaju jedan san – zauzimanje severa KiM”

Predsednik Srbije je rekao da Albanci imaju samo jedan san, a to je zauzimanje severa južne srpske pokrajine, i u tom svetlu treba, kaže, videti i svako njihovo insistiranje na pregovorima o energetici.

Vučić je naveo da se prvih šest tačaka Briselskog sporazuma tiču isključivo Zajednice srpskih opština, te da tek nakon ispunjenja tih obaveza može biti govora o daljim pregovorima.

“Mi nemamo sporazum o energetici, po stoti put ponavljam istu stvar. Nema ga, a obaveza iz Briselskog sporazuma je da se nastavi duskusija o energetici i ‘Telekomu’. U međuvremenu smo o ‘Telekomu’ postigli sporazum, to je jedna rečenica u okviru tačke 13, postigli smo dogovor oko ‘Telekoma’ i on je sproveden u delo”, rekao je Vučić i dodao da energetika može doći na red, ali tek na kraju, nakon ispunjenja Briselskog sporazuma.

Kako kaže, insistiranje na dogovorima oko energetike je način na koji Albanci žele da zauzmu sever KiM.

“Oni žele na sve načine da zauzmu sever Kosova, to je suština svega. Znaju oni da nema Srba u Štimlju, da ih, nažalost, nema u Suvoj Reci, da ih je oko 300 u Orahovcu, možda svega 400 u Velikoj Hoči. Jedini njihov cilj je zauzimanje severa, energetiku hoće da bi mogli da zauzmu Valač i da bi mogle Gazivode da zauzmu fizički. To je sva suština i ništa drugo. Ja im govorim u lice od početka, i vama govorim, i rekao sam milion puta i međunarodnim predstavnicima – ne može”, naveo je Vučić odgovarajući na pitanja novinara nakon međunarodne konferencije “Glasna Pištaljka: Uzbunjivači i novinari protiv korupcije”.

Predsednik Srbije kaže da je “ponovo u igri” i zakon o “Trepči”, te da je to još jedan dokaz da se sve što Albanci rade “tiče severa”.

“Oni imaju samo jedan san, to je zauzimanje severa pokrajine. Po onome što smo mi potpisali sa NATO-om, oni nemaju pravo da ulaze sa svojim trupama na sever bez dvostruke saglasnosti. To su kršili već dva puta, kada su koristili lažne razloge za upad sa oklopnim vozilima i oružjem, jednom kada su pričali lažnu priču o vozu koji nisu ni videli, a drugi put kada se desio incident sa Markom Đurićem”, rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija spremna na razgovor, ali da postaje sve teže održati mir i stabilnost, budući da je sve izraženija nervoza među Albancima.

“Žele po svaku cenu da zauzmu sve ono što oni misle i čini im se, po pravu, koje su im dali Amerikanci i neke zapadne zemlje bombardujući Srbiju, da na to imaju apsolutno pravo i tako se ponašaju”, kazao je Vučić.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još