• Početna>
  • Vesti>

Poezija Ranka Đinovića predstavljena u SKC u Prištini

U Srpskom kulturnom centru u Prištini danas je održan književni čas na kome je predstavljena poezija Ranka Đinovića, pesnika iz Đakovice.

Književni čas je deo Vidovdanskih svečanosti u kojima Srpski kulturni centra ove godine po prvi put učestvuje.

Poeziju je kazivala dramska umetnica Jasmina Stoiljković, a o Đinovićevoj poeziji govorila je glavna i odgovorna urednica lista “Jedinstvo” Rada Komazec.

Govoreći o poeziji Ranka Đinovića Komazec je rekla da je kada je u pitanju ljudski i književni profil pesnika sve je znano, jasno, pouzdano i tačno.

“Za pesnika Đinovića Metohija je realna, neopisiva božanska lepota koja je neizbrisiva inspiracija i energija, koja ispunjava njegov pesnički zavet i ego. Najveća suština Đinovićevog specifičnog rodoljubivog pevanja sastoji se u moći da realnu egzistenciju pretoči u neponovljive poluge složenog, slojevitog, višeznačnog poetskog tkiva, da istinite po srpski narod najčešće tragične događaje, uzvisi na ravan mita” istakla je Komazec.

Komazec ističe, da Đinović Kosovo i Metohiju vidi kao Hilandarsku zemlju, kao živi srpski Jerusalim, a sveta zemlja je za njega oltar pred kojim će svečano izreći istinitu zakletvu. Dodaje da kao i u rodoljublju, Đinović i u ljubavnoj poeziji iskreno i neposredno daje kreativnu dubinsku sliku svojih ispunjenih ili nesrećnih ljubavnih čini pod prelepim nebom Metohije.

“U Đinovićevoj ljubavnoj poeziji nižu se dirljivi stihovi puni nežnosti, čežnje i sreće, a prati ih ispovedni ton i narativnost koji su slikovito prikazani, pomalo setnii nostalgični, pisane slobodnim stihom koristeći razna stilska sredstva i stilske figure. Đinović živi i oseća ljubav i stihovi nastaju kao divljenje ženi kao posebnom biću, njenoj lepoti koja se utapa u lepotu pejzaža koju on poetski opisuje na majstorski način”, kazala je Komazec.

Ranko Đinović, autor nekoliko knjiga poezije i dokumentarnog filma “Univerzum bola” istakao je da mu je velika čast da svoju poeziju predstavi u gradu koji je mnogo voleo i za koji ga vežu lepe uspomene.

“Čast mi je da budem ovde u Srpskom kulturnom centru u Prištini, u gradu koji smo svi neizmerno voleli i koji i dalje volimo i za koji su vezane mnoge naše životne odluke i promišljanja. Dolazio sam često u Prištinu, imao sam neke ljubavi iz Prištine, jednu sam posle zavoleo za ceo život i posvetio joj knjigu. Priština je uvek bila jedan kulturni centar, duhovni i posle Metohije zaista sam najviše voleo Prištinu, Gnjilanei Štrpce”, kazao je Đinović.

Ranko Đinović je rođen 1. maja 1962. godine u Ratkovcu kod Orahovca. Do 1999. godine živeo je u Đakovici, danas kao izgnanik živi i stvara u Beogradu. Objavio je sledeće knjige poezije: Sa neba se sve poznaje , Noćas gospo moja, Metoh u plamenu, Moleban, Priznaj da si nevin, Krstopolje i Dečanski bruj.

Dobitnik je više nagrada, a od Eparhije raško-prizrenske dobio je najveće episkopsko priznanje – Povelju za odanost veri i pravoslavlju.

Comments

Pročitaj još