• Početna>
  • Vesti>

Hidroelektrana “Gazivode” od strateškog značaja za opstanak Srba na KiM

Hidroelektrana “Gazivode” izgrađena je daleke 1980. godine i punih 38 godina nije prestajala sa radom. Godišnje se ovde proizvede 100.000.000 kw/h električne energije, a ceo sever Kosova i Metohije, pa i šire, snabdeva se pitkom vodom sa jezera.

“Jezero Gazivode ima 380 miliona  kubnih metara zapremine vode. Voda sa jezera se koristi za hlađenje reaktora u TA Obilić A i TA Obilić B, znači bez ove vode ne bi mogle da rade ni termoelektrane u Obiliću. Pored toga, voda sa jezera Gazivode snabdeva pitkom vodom Prištinu, Obilić, Vučitrn, Kosovsku Mitrovicu, Srbicu i Zvečan, a trnutno je u izgradnji regionalni vodovod koji će snabdeti vodom Zubin Potok. Od izuzetnog je značaja HE Gazivode i što se tiče energetskog potencijala i što se tiče vodnog potencijala”, ističe Srđan Vulović, direktor JP “Ibar”.

Vlada Republike Srbije 2004. Godine osnovala je JP Ibar, u čijem  je u vlasništvu HE Gazivode i ona finansira održavanje brane i hidroelektrane.

“Održavanje objekta i instalacija se isključivo finansira iz budžeta Republike Srbije, odnosno preko Elektrokosmeta iz Kosovske Mitrovice i Ministarstva energetike Republike Srbije.  HE Gazivode ima ogroman ekonomski potencijal, ne samo za sever Kosova , već za celu teritoriju Kosova. Godišnja proizvodnja je 100.000.000 kw/h, a ovih dana se radi rekonstrukcija krune brane i potpornog prelivnog zida, vrednost investicije je oko milion evra, i ta sredstva ulaže Republika Srbija. Kosovske institucije, od kada sam ja direktor nisu uložile ni jedan jedini dinar”, navodi Vulović.

Jezero se nalazi 40% na teritoriji uže Srbije, a ostalih 60% je na teritoriji Kosova i Metohije i zbog te činjenice Vulović kaže da  je jako važno i “ni u kom slučaju ne smemo da dozvolimo da prištinske institucije rukovode ovim kapacitetima koje ima jezero Gazivode”.

Iako su namere Prištine da preuzme ovaj hidro sistem, predsednik Vučić je jasan , država Srbija neće dozvoliti otimanje srpske imovine, jer ovaj gigant je od strateškog značaja za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.

 

Izvor: TV Most

Foto: TV Most

Comments

Pročitaj još