Đurić u Moskvi o problemima Srba na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić učestvuje u Moskvi na međunarodnom forumu “Razvoj parlamentarizma”, što će, kako je rekao, biti prilika da sa velikim brojem stranih delegacija razgovara o problemima srpskog naroda u pokrajini.

Đurić je za “Politiku” izjavio da će o ugroženoj bezbednosti Srba na KiM svakako razgovarati i sa predstavnicima zemlje domaćina, jer sa Ruskom Federacijom imamo stalan dijalog.

“Od njih dobijamo istrajnu, prijateljsku i u diplomatskom pogledu snažnu i značajnu podršku po pitanju zaštite naših interesa, i u međunarodnim organizacijama, a i šire”, naveo je Đurić.

Osvrćući se na najnoviju seriju napada na Srbe i njihovu imovinu na KiM, Đurić je objasnio da nikada takvi učestali i masovni napadi nisu postojali a da za tako nešto nije bilo ili političke podrške, ili pozadine, ili barem prećutne saglasnosti vođa političkog establišmenta Albanaca u pokrajini.

“Tako je i danas, jer odsustvo reakcija albanskog vođstva na masovne napade na Srbe na KiM zapravo predstavlja prećutnu saglasnost i dodatni pritisak, verovatno motivisan činjenicom da srpski narod na KiM odbija da prihvati trajno nametanje otuđenja ovog dela naše teritorije”, rekao je Đurić.

I ćutanje dela međunarodne zajednice, kako je upozorio, svakako ne ohrabruje Srbe na KiM i ne doprinosi njihovom osećanju bezbednosti.

Ta pasivnost, primetio je, postoji i kada je reč o primeni Briselskog sporazuma, odnosno njegovog dela koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština, jer nisu preduzete adekvatne mere da ono što je dogovoreno bude i sprovedeno, čime se potkopava i autoritet onih koji vode pregovore.

 

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još