• Početna>
  • Vesti>

Apostolova: Normalizacija odnosa najkomplikovaniji proces

Beogradu i Prištini potrebno je stalno ohrabrenje međunarodne zajednice da bi postigli rešenje, izjavila je šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova.

Natalija Apostolova je u intervjuu za “Euraktiv” izjavila da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine “trenutno najkomplikovaniji proces na Balkanu”.

Ukazala je da je bilo etničkih incidenata u proteklim mesecima u kojima su učestvovali Srbi i Albanci što je, kako je rekla, “zabrinjavajuće, počinje da izgleda kao vraćanje milo za drago”.

Povodom jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, koju među članicama EU ne priznaju Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija, Apostolova je rekla da je nepriznavanje razlog za brigu na Kosovu.

Kosovo je, posle Pojasa Gaze, drugi po redu najveći primalac novca EU po glavi stanovnika i to “isplivava svaki put kada razgovaramo sa vlastima na tu temu”.

“Oni su pomalo zabrinuti zato što još uvek među članicama ima pet država koje ne priznaju (samoproglašenu kosovsku nezavisnost), tako da, na neki način, oni smatraju da ćemo na samom kraju mi ponovo biti prekinuti… zato što mi imamo neutralan status pet država članica”, rekla je Apostolova.

Kako je naglasila, Srbija koja pregovara o članstvu u Uniji od 2014, već je pokrenula unutrašnji dijalog o tom pitanju, dok Priština to tek treba da učini.

“Oni žele da vide završetak sa obe strane. Ne mogu da kažem u kom formatu, niti da li će priznavanje biti konačan rezultat, ali ako se obe strane na sastanu da o tome rasprave, ako ne započnu pregovore o paketu… nikad nećemo doći do te tačke”, rekla je Apostolova.

Smatra da sve strane, međunarodni partneri i prijatelji koji žele da vide dijalog kao uspešan, moraju i da ga ohrabre.

“Tu leži prava snaga Evropske unije”, zaključila je Apostolova.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još