Vladisavljević: Još zainteresovanih za unutrašnji dijalog

Interesovanje određenih struktura u društvu za učešće u unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji, koji je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i dalje postoji i one će dobiti priliku da daju svoj doprinos, izjavio je direktor Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom Dragan Vladisavljević.

Do sada je, navodi, organizovano ukupno 33 događaja u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM, uz učešće više desetina hiljada ljudi, od čega je radna grupa organizovala ili suorganizovala 21 događaj, uključujući i današnji okrugli sto na kome su učestvovali predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM.

“Pored ovoga, tu su izuzetno aktivne društvene mreže, fejsbuk i tviter, neko je prebrojao da je samo preko tih mreža svoje mišljenje dalo više od 10.000 ljudi”, kaže Vladisavljević za “Tanjug”.

Dodao je da će svakako i ta mišljenja biti uzeta u obzir jer je upravo i početna ideja predsednika Srbije bila da kroz jedan sistem koncentričnih krugova po svim niovoima obezbedi što veći obuhvat našeg društva kako bi svi mogli da kažu šta misle o pitanju KiM.

“Na kraju pominje se i pitanje najšireg izjašnjavanja po pitanju refereduma. Da li će toga biti, videćemo”, kaže Vladisavljević.

Vreme za sastavljanje konačnog izveštaja koji će biti dostavljen predsedniku Vučiću, kao mere za rešenje, nije oročeno, rekao je Vladisavljević i dodao da će izveštaj biti završen kada državno rukovdstvo bude procenilo da je sve ono što je do sada urađeno dovoljno da može da se konačno donese neki zaključak o tome.

Nagoveštavano je, dodaje, da će unutrašnji dijalog trajati do kraja marta, pa onda do kraja aprila, ali i dalje traje jer postoje zainteresovani, kao što su tehnički fakulteti i pojedini instituti.

Predsednik Srbije je, kaže, i pokrenuo unutrašnji dijalog o KiM da bi čuo šta narod ima da kaže o pitanju KiM i to će uzeti u obzir kada bude donosio konačnu odluku o tome kako rešavati pitanje KiM i koji su sve elementi tog rešenja.

Pitanje KiM je kaže, za celu državu značajno i svakako da jedan čovek koji o tome na kraju treba da kaže konačno mišljenje mora i verovatno želi da uzme u obzir šta celo društvo o tome misli.

Povodom negodovanja predstavnika Udružanja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM koji su očekivali da današnjem okruglom stolu prisustvuju predsednik Vučić ili direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da će i mišljenja koja su se danas čula na okruglom stolu biti uključena u konačan izveštaj jer je to i svrha unutrašnjeg dijaloga.

“Sve što je danas rečeno po praksi koja inače postoji u okviru unutrašnjeg dijaloga sve će to do detalja biti zabeleženo i pretvoreno u određene predloge rešenja i mere koje treba da doprinesu rešenjima”, rekao je Vladisavljević.

 

Izvor: TV Most / RTS

Comments