“EU želi što brži nastavak dijaloga – Priština koči”

Iako je Evropska unija nameravala da se ove nedelje u Briselu održi nova runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine, prištinske vlasti su to odbile, saznaje “Tanjug” u Briselu.

Evropska služba za spoljne poslove je, kako nezvanično saznaje “Tanjug” u Briselu, pozvala predstavnike ekspertskih delegacija Beograda i Prištine da 7. i 8. juna učestvuju u novoj rundi tehničkog dijaloga.

Pozivom je bilo predviđeno da se razgovara prvenstveno o formiranju Zajednice Srpskih Opština, ali i o slobodi kretanja, energetici i zajedničkom upravljanju prelazima.

Samo dan posle upućenog poziva, na adresu Evropske služba za spoljne poslove, stigao je negativan odgovor Prištine.

Glavni prištinski pregovarač Avni Arifi je, prema navodima medija, poručio Briselu da Priština neće učestvovati u daljem dijalogu sa Srbijom, koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, sve dok Beograd ne primeni dogovore o – energetici, slobodi kretanja, otvaranju mosta u Kosovskoj Mitrovici, međusobnom priznavanju univerzitetskih diploma i zajedničkom upravljanju granicama.

“Učestvovačemo u vašem pozivu tek kad se svi preostali dogovori u potpunosti budu primenili i poštovali”, naveo je Arifi u svom odgovoru.

EU nije zvanično potvrdila, niti da je poslala pozinice, niti da je dobila negativan odgovor od Prištine.

Na pitanje “Tanjuga” o mogućem nastavku dijaloga u Evropskoj komisiji su odgovarali da su “kontakti sa obe strane u toku”.

“U stalnim smo kontaktima sa glavnim pregovaračima sa obe strane. Nastavićemo razgovore u Briselu što pre je to moguće”, izjavio je portparol Evropske komisije Karlos Martin Ruiz de Gordehuela.

U Briselu naglašavaju da se razgovori o primeni već postignutih dogovora vode paralelno sa novom fazom dijaloga o normalizaciji odnosa.

Kako “Tanjug” nezvanično saznaje u evropskim diplomatskim krugovima, do letnje pauze u Briselu se očekuje i najmanje jedna runda dijaloga na najvišem političkom nivou, u već postojećem formatu između predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

Pored odbijanja Prištine da učestvuje u tehničkom dijalogu i podnese izveštaj o izdradi nacrta statuta Zajednice Srpskih Opština, prepreku za nastavak dijaloga predstavlja i nepostojanje konsenzusa u kosovskom parlamentu oko davanja mandata Hašimu Tačiju da vodi Prištinu u novoj fazi dijaloga koja bi trebalo da dovede do pune normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

U Briselu i dalje naglašavaju da očekuju da se “najdalje do kraja sledeće godine” postigne pravno obavezujući sporazum o punoj normalizaciji odnosa čija bi implementacija na terenu, između ostalog, bila i uslov za ulazak Srbije u EU.

 

 

Izvor: RTS / Tanjug

Comments