Počele Vidovdanske svečanosti

Izložbom slika Velizara Krstića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade „Longin“ i počekom rada 20. jubilarne likovne kolonije „Vidovdan 2018“, u Domu kulture Gračanica večeras je zvanično otvorena manifestacija “Vidovdanske svečanosti“.

Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik Gračanice Srđan Popović, koji je kazao da je velika čast za opštinu da ima jednu ovakvu likovnu koloniju sa ovakvom tradicijom.

„ Svaka likovna kolonija koja je održana u ovom Domu kulture,  ostavila je jedan pečat  vremenu. Nadam se da će i ova dvadeseta jubilarna kolonija biti inspirisana događajima  današnjeg vremena i  da će Gračanica dati posebnu inspiraciju umetnicima“, rekao je Popović.

O nastanku i trajanju likovne kolonije govorio je Srećko Todorović, nekadašnji direktor Doma kulture Gračanica  i idejni tvorac ove manifestacije, koju je u saradnji sa tadašnjim potpredsednikom  gradske vlade zaduženim za kulturu,  Đorđem Jevtićem i rektorom univerziteta u Prištini Radomirom Rakom Papovićem ovu ideju uspeo da realizuje i 20 juna 1997. godine počela je sa radom prva likovna kolonija u Gračanici.

Otvaranju likovne kolonije prisustvovao je i komandant vojne baze Bondstil, američki pukovnik Nik Dučić, koji je izrazio zadovoljstvo što je večeras imao priliku da prisustvuje ovom događaju.

„Veoma sam srećan što sam večeras imao priliku da prisustvujem  ovoj manifestaciji,  da vidim ove neverovatno talentovane slikare i njihov rad i da budem na ovom mestu“, kazao je pukovnik Dučić.

Ove godine će u Gračanici stvarati i slikari sa prve Kolonije, tako će u sazivu od 10 umetnika, biti i trojica koji su 1997. bili učesnici i pokretači njenog dvadesetogodišnjeg rada.

Jedan od njih je  Svetislav Slavković Kajzer koji je izrazio zadovoljstvo što će se i na ovaj način  odati  počast i preminulim stvaraocima prve kolonije, Zoranu Jovanoviću Dobrotinu, jednom od osnivača i najznačajnijih stvaralaca KiM, Zdravku Mandiću i Aleksandru Miniću Morvskom.

Likovna kolonija „Vidovdan“  jedan je od najvažnijih događaja u likovnom životu na Kosovu i Metohiji,  a najuspešnijim učesnicima dodeljuje se nagrada „Longin“ za životno delo iz oblasti likovnih umetnosti, kao i nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika.

Izvor: Radio Gračanica

Comments

Pročitaj još