• Početna>
  • Vesti>

Večeras počinju “Vidovdanske svečanosti” u Gračanici

Izložbom slika Velizara Krstića u Domu kulture Gračanica večeras će zvanično biti otvorena manifestacija “Vidovdanske svečanosti” i “Gračanička likovna kolonija”.

Sve je spremno za večerašnju izložbu. U holu Doma kulture postavljene su slike jednog od naših napriznatijih likovnih umetnika i prošlogodišnjeg dobitnika nagrade “Longin”, Velizara Krstića.

“Izložba Velizara Krstića sastoji se od 22 slike, svi radovi su u ulju na platnu i one predstavljaju presek rada ovog umetnika od devedesetih i dvehiljaditih godina”, kazao je urednik likovne galerije u Domu kulture Gračanica Nebojša Jevtić.

Na 20. likovnoj koloniji učestvuje deset umetnika sa Kosova i iz centralne Srbije, rekao je Jevtić.

“Kolonija će trajati sedam dana, umetnici će raditi u galeriji Doma kulture Gračanica, a izložba će biti organizovana 25. juna, uoči Vidovdana”, rekao je Jevtić.

Ovom izložbom počinju i “Vidovdanske svečanosti”, koje se svake godine održavaju od 01. do 28. juna.

Ivan Stojković iz Doma kulture Gračanica kaže da će program ovogodišnjih Vidovdanskih svečanosti biti “opširan i kvalitetan”.

“Iako su Vidovdanske svečanost počele jučerašnjom tribinom u velikoj Sali Doma kulture, zvanično otvaranje biće večeras, na izložbi Velizara Krstića. Program traje čitavog juna”, ističe Stojković.

Dom kulture ove godine proslavlja čak dva jubileja, odnosno 20 godina likovne kolonije i 50 godina KUD “Simonida” čiji će koncert, uz izložbu fotografija, biti održan 12. juna, navodi Stojković i dodaje:

“Moram da izdvojim koncert YU grupe koji je zakazan za 20. jun, centralnu manifestaciju “Pesničko bdenije“ koja će biti održana 27. juna u porti manastira Gračanica. U svim srpskim opštinama biće izbor za Kosovku devojku, a finale je 26, takođe u porti manastira”.

Na Vidovdan, 28. juna, glumci amaterskog pozorišta “Janićije Popović” će za najmlađu publiku izvesti jednu od svojih predstava, a biće održan i koncert nedavno otvorene Baletske škole.

 

Izvor: Radio Kim

Foto: Radio Kim

Comments

Pročitaj još