• Početna>
  • Vesti>

Eparhija raško-prizrenska: Bezbednosna situacija na KiM višestruko pogoršana

Eparhija raško-prizrenska najoštrije osuđuje najnoviju seriju incidenata koji ukazuju na višestruko pogoršanje bezbednosne situacije u kojoj živi srpski narod sa svojom Crkvom na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju Eparhije koje u daljem tekstu, prenosimo u celosti.

“Pre tri dana desetine kosovskih Albanaca napali su srpske vernike koji su sa svojim sveštenikom došli da obiđu ruševine crkve Svete Trojice u selu Petrič kod Kline i obave Duhovdansku litiju. U ozbiljnom incidentu, u kome su napadači i pored prisustva policije kamenicama zasuli vernike, povređena su trojica Srba. U jučerašnjem incidentu u selu Staro Gracko kod Lipljana povređena je jedna Srpkinja sa šestomesečnom bebom, a grupa Albanaca kod sela Žač nedaleko od Kline presrela je lokalnog sveštenika Stevana Markovića koji se sa porodicom vraćao sa službe u Pećkoj Patrijaršiji.

Svešteniku su prvo preprečili put, a potom se okupila veća grupa koja je rukama počela da udara o kola i slomila prednje staklo na vozilu. Dvoje petogodišnjih blizanaca i popadija su tom prilikom pretrpeli veliki strah jer je jedan od lokalnih Albanaca, inače pripadnik porodice Keljmendi koja je i ranije napadala srpske povratnike u Žaču, počeo da preti da će doneti oružje. Sveštenik je posle toga imao u Osojanu sastanak sa britanskim ambasadorom g. Ruarijem Okonelom kome je detaljno ispričao šta se dogodilo kao i šta je bilo u Petriču jer je otac Stevan bio zajedno sa vernicima u litiji.

Sinoć je takođe napadnuta i ambulanta u srpskom povratničkom selu Novake kod Prizrena. U napadu su provaljena vrata i uništen je veći deo dokumentacije. Incident je danas prijavljen policiji ali se po običaju ne očekuju, kao ni do sada, nikakvi rezultati.

Pored nastavljanja kršenja odluke Ustavnog suda Kosova o dečanskoj zemlji, koju sadašnji kao i bivši predsednik opštine Dečani uporno negira i sprečava registraciju u katastru, kao i pokušaja pretvaranja lokalnog puta koji prolazi pored manastira u magistralni put prema Crnoj Gori, ovi najnoviji incidenti pokazuju da se bezbednosna situacija za Srbe na Kosovu i Metohiji intenzivno pogoršava. Kosovske institucije, što svojom pasivnošću, a u slučaju Dečana i direktnim učešćem, neposredno doprinose eskalaciji situacije. Izjave dečanskog gradonačelnika i ministra infrastrukture protiv Srpske Pravoslavne Crkve su preteće i neodgovorne i pogoršavaju ionako već godinama lošu bezbednosnu situaciju u ovoj opštini.

Eparhija Raško-prizrenska poziva nadležne institucije na Kosovu i Metohiji da poštuju postojeće zakone i zaustave eskalaciju etničkog nasilja i netolerancije. Kršenje verskih prava, posebno pravoslavnih Srba na Kosovu i Metohiji verifikovano je i najnovijim izveštajem Stejt Departmenta o verskim slobodama, gde se navodi onemogućavanje slobodnog pristupa vernicima pojedinim objektima i ukazuje na često kršenje postojećih zakona koji regulišu prava Srpske Pravoslavne Crkve i nevećinskih zajednica na ovom prostoru.

Eparhija takođe apeluje na međunarodne predstavnike i institucije da učine sve što je u njihovoj moći da se spreči nastavak etničkog nasilja i omogući normalan i bezbedan život srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.”

Dato u kancelariji Eparhije raško-prizrenske Prizren-Gračanica,
31. maj 2018. godine

Comments

Pročitaj još