• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Tražimo da KFOR uspostavi bezbedosni ambijent za Srbe na KiM

Povodom današnjeg napada na Srbe povratnike u Petriču kod Kline direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić zatražio je od Kfora da uspostavi bezbednosni ambijent za Srbe na KiM, a od međunarodnih institucija da povrate vladavinu prava u južnoj pokrajini.

“Tražimo da KFOR uspostavi bezbedosni ambijent za Srbe na Kosovu i Metohiji, da međunarodne institucije povrate vladavinu prava u našoj južnoj pokrajini, jer je ovo nasilje očigledno organizovano, sistematsko, ima za cilj da zastraši i protera preostale Srbe na Kosovu i Metohiji.  Važno je reći da ovaj napad ima više elemenata, ovo je napad na Srbe povratnike, na jednu pravoslavnu svetinju, na verski praznik, sa ciljem da se onemogući povratak i sa ciljem da se zastraši srpski narod na Kosovu i Metohiji i natera da odatle ode”, istakao je Đurić.

On je naglasio da ovo nije naivna situacija, “da imamo i povređene, imamo ljude koji, samo zato što su došli da preseku slavski kolač i sete se svojih predaka i razmišljaju o svojoj budućnosti na KiM, su napadnuti, ugrožen im je fizički integritet i preko ovoga ne sme olako da se pređe”.

Đurić je upitao čemu služe hiljade vojnika KFOR-a, čemu služe hiljade međunarodnih službenika i činovnika, ako nisu u stanju da omoguće da nekoliko desetina seljana, meštana, slobodnih građana posete svoje razrušene svetinje i svoje kuće. On je naglasio da im se već deceniju i po onemogućava da obrađuju svoju zemlju i da obnove svoje kuće.

Đurić se osvrnuo i na napad na ambulantu u Suvom Dolu kod Kosovske Mitrovice.

“U istom danu napad na crkvu i napad na ambulantu i povređene. Šta još treba da se desi da bi KFOR radio nešto i da bi međunarodna misija reagovala?”, reagovao je Đurić.

 

Izvor : TV Most

Foto : TV Most

Comments

Pročitaj još