Policajci prete tužbom portalu KoSSev

Redakciji KoSSeva juče su stigla četiri zahteva pred utuženje policijskih službenika iz Severne Mitrovice, odnosno regiona Sever zbog komentara građana preko društvenih mreža.

Policajac Ristović Milan i komandir stanice policije u Severnoj Mitrovici, Karamarković Đorđe, u četiri odvojena zahteva, bez policijskog memoranduma i navođenja funkcije, žale se na komentare građana na vesti na našem sajtu, a koji se tiču njihovog rada.

Oni traže da se ovi komentari uklone, da se redakcija KoSSeva javno izvini, isplati novčanu nadoknadu za nematerijalnu štetu zbog klevete i uvrede, te da demantujemo, iako nije navedeno i šta.

Od redakcije se traži da se utvrdi odgovornost lica koje je omogućilo objavljivanje komentara i da objavi procedure o objavljivanju komentara koji sadrže klevete i uvrede. Konačno, od KoSSeva se zahteva da dobro prouči Civilni zakon protiv kleveta i uvreda.

Ristović i Karamarković se žale na komentare građana Kušlje Guštera  i Jovice Aleksića, koji su preko društvene mreže Fejsbuk na našem portalu ostavili svoje komentare, a čiji su delovi citirani u ovim zahtevima.

Ukoliko KoSSev ne ispuni po četiri zahteva u četiri odvojena dokumenta, ova fizička lica, odnosno policajci će podneti tužbu kod nadležnog suda.

Komentar urednice

Urednica portala KoSSev, Tatjana Lazarević, smatra da je ovo još jedan vid pritiska na slobodan i objektivan rad portala KoSSev.

“Više puta smo objašnjavali i javnosti i policijskim i političkim zvaničnicima da se komentari na našem sajtu ne ostavljaju preko našeg veb-sajta, već koristimo usluge društvene mreže Fejsbuk, tako da je adresa za žalbe Mark Cukerberg, a ne portal KoSSev. Naša redakcija odgovornost snosi za objavljene tekstove, a ne i za pristigle komentare građana putem društvenih mreža.

Iako nismo odgovorni, sve vreme se trudimo da kroz uredničku intervenciju – apel i upozorenje, poštujući punu slobodu govora građana i građanki, pravo na komentarisanje rada javnih ličnosti, i politiku protiv cenzure slobode govora, tražimo od javnosti i pojedinaca da ne koriste jezik mržnje i elemente diskriminacije po bilo kakvom osnovu.

Na kraju, podsećam policijske i političke zvaničnike da je u protekle tri godine na portal KoSSev i njegove novinarke izvedeno pet napada -rafalna automatska paljba,paljenje automobila i fizički i verbalni napad službenog lica na novinarku na dužnosti i njenu imovinu u prisustvu policije, fizički nasrtaj  na dve novinarke na dužnosti i njihovu imovinu, takođe u prisustvu policije i pretnje porodici urednici portala. Do danas nijedan slučaj nije rasvetljen, niti imamo informaciju o toku istraga uprkos interesovanju. Očekujem da se policija podjednako agilno bavi ovim slučajevima, kao što se bavi komentarima građana preko Fejsbuka,” navela je Lazarević.

Izvor:Kossev

Comments

Pročitaj još