Ekspres: Merkelova protiv da Tači vodi dijalog sa Beogradom

Najmoćnija država Evrope, Nemačka, sa velikom ulogom u razgovorima Prištine i Beograda, protivi se planovima Hašima Tačija kada je reč o njegovoj vodećoj ulozi u tim razgovorima, prenosi prištinski “Ekspres”.

“Čak ni atmosfera sastanka Merkel–Tači nije onakva kakvom je hteo da je predstavi Tači. Merkelova se nije složila sa načinom na koji je uhapšen Marko Đurić, kao ni sa načinom na koji je Tači zloupotrebio sastanak sa zemljama Kvinte pre nego što je uhapšen srpski pregovarač”, navodi Ekspres. 

Taj list piše da je Tači napravio veliki odjek kada je reč o sastanku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

“Posle konferencije sa Merkelovom je govorio za kosovske medije u Berlinu, održao je i konferenciju nakon što se vratio, a realizovane su i specijalne emisije na temu sastanka. Tači je posle sastanka u Berlinu rekao da su Kosovo i on lično spremni za razgovore sa Srbijom”, prenosi Ekspres.

Tači je čak, piše list, pozvao i Merkelovu da bude posrednik, ali da, sa druge strane, nemačka kancelarka “nije ništa govorila u vezi sa Tačijevom ulogom u ovom procesu, za razliku od Vučića, kog ona smatra ključnim u ovim razgovorima”.

Izvori Ekspresa navode da je Merkelova iskazala nezadovoljstvo Tačiju zbog načina na koji je uhapšen Marko Đurić, a posebno što se jedan takav čin desio posle sastanka Tačija sa ambasadorima zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija).

Saznaje se da je Tači ovo ciljano uradio kako bi se to interpretiralo kao podrška pet zemalja za hapšenje Đurića. Posle ovoga, Tači je nekoliko puta okrivio za to Fljamura Sefaja, navodeći da je on smenjen upravo zbog ove akcije. A Haradinaj je rekao da je Sefaja smenio zbog akcije deportacije šestorice gulenista, piše list.

Sa druge strane, kako se navodi, osim Nemačke, koja ima rezerve u pogledu njegove vodeće uloge u razgovorima, Tači ovaj problem ima i unutar države, pošto se opozicione partije, ali i Inicijativa koja je deo Vlade Kosova, ne slažu sa ovom njegovom ulogom.

Izvor Tanjug/RTS

Comments