• Početna>
  • Vesti>

Počeo prvi “Eko art fest” – Zaštita životne sredine je kultura – kultura življenja

Prvi „Eko art fest“ otvoren je sinoć u kosovskoj mitrovici.  Ovaj projekat zajednički su izneli NVO Akcija zajedničke pomoći i galerija „Akvarijus“ uz podršku UNMIK-a, Karitasa i UNICEF-a.

U okviru projekta, u proteklom periodu kroz niz umetničkih radionica, mladi polaznici su imali priliku da od naših eminentnih umetnika i naučnih radnika, nauče ono najvažnije iz oblasti slikarstva, vajarstva, fotografije, filma, modnih kreacija ali i da slušaju o tomek koliko umetnički izraz može da bude važan mediij za buđenje ekološke svesti u narodu, da privuku pažnju – posebno mladih.

Sve to rezultiralo je masivnim trodnevnim programom koji je sinoć i zvanično započet u galeriji „Akvarijus“  najpre koreodramom „Četiri godišnja doba“ Malog teatra, tribinom na temu Ekologija i umetnost  i otvaranjem izložbe slika, instalacija i fotografija urađenih na temu zaštite životne sredine.

„Neizmernu zahvalnost za sve ovo dugujemo UNMIK-u koji je prepoznao  važnost udruživanja  raznolikih umetničkih energija sa plemenitim ciljem očuvanja onoga što nam je dato u nasleđe. Vrlo je važno kada znate da još ima institucija kojima je stalo do zdrave sredine, koje ne štede  svoje resurse kada je potrebno podržati zdrave stavove i naravno, umetnost i kulturu jer ovde sve vreme govorimo o kulturi – kulturi življenja. UNMIK zaista to jeste“ rekla je master slikarstva Miljana Dunđerin ispred galerije „Akvarijus“.

Ona je napomenula da iako nemaju svi umetnici iste poetske, estetske ili likovne pristupe,  oni su ipak pokazali koliko se mnogo kroz umetnost može apelovati na  zaštitu životne sredine.

„Ova divna priča trajala je  četiri meseca i u ova tri dana trajanja festivala biće predstavljen splet umetnosti koje apeluju na zaštitu životne sredine. U takmičarskom delu otvorena je izložba radova preko 50 autora, u pitanju su radovi studenata i srednjoškolaca koji su se prijavili za učešće na “Eko art festu” kaže Dunđerin i naglašava da će svi posetioci biti iznenađeni raznolikošću radova i drugačijim, nesvakidšnjim pristupom.

Prve večeri „Eko art festa“  održana je i tribin na temu ekologije i umetnosti. O ovoj zanimljivoj temi prisutnima je govorila Nataša Elezović, profesor na FTN-u Prištinskog univerziteta i ujedno predavač na nekoliko radionica održanih u okviru festivala. Ona je iako celog svog života u nauci, odlično uspela da pronađe tačku u kojoj se umetnost i ekologija prepliću i nadograđuju jedna drugu.

„Umetnici i naučnici itekako mogu biti saradnici na polju zaštite životne sredine. Ne samo umetnici, nego ljudi svih profesija mogu biti saradnici vezano za zaštitu životne sredine jer prvenstveno mi sami svi moramo da utičemo na zaštitu životne sredine i na životnu sredinu uopšte”  istakla  je prof. Elezović.

Veče je počelo koreodramom “Četiri godišnj doba” u izvođenju Malog teatra koji radi pri galeriji “Akvarijus”.

Radi se zapravo o govoru tela. Koreografiju je osmislila glumica Dunja NIkolić koja u teatru radi sa mališanima.

“Želimo da poručimo jasno da ipak nekada reč nije toliko jaka koliko je jak pokret , i samo isticanje na to, da se obrati pažnja, da se malo više podigne svest, ne samo da ne treba da bacamo đubre, nego zaista da treba da gledamo da u svakom godišnjem dobu mi zagađujemo, ali priroda je naravno iznad nas, što i pokazujemo ovim performansom, koreodramom, i na kraju nam ipak oprašta” kaže Nikolić.

Današnji, drugi dan “Eko art festa” obeležiće velika modna revija na gradskom šetalištu od 18h, uz učešće gostiju iz Diakoni centra koji će za ovu priliku izvesti svoju plesnu tačku, a nakon toga u galeriji Akvarijus od 20h biće prikazani filmovi nastali u protekla četiri meseca sa ciljem skretanja pažnje na zaštitu životne sredine u Mitrovici, gde je ovaj problem itekako izražen. Poslednje veče festivala , u petak, rezervisano je za dodelu nagrada, otkrivanje skulpture (umetnička instalacija) “Ptica koja ne leti” istaknutog srpskog vajara Velimira Karavelića, nastala na “Eko art festu” u saradnji sa studentima sa Fakulteta umetnosti, a u samoj završnici festivala nastupiće makedonski muzičari Petar Markov Markuš (gitara), Toni Pečanov (harmonika bandoneon) i Vladimir Trpkovski Pate (perkusije).

Ma koliko umetnik izgledao vrcavo u svojoj razigranosti i detinjasto pogubljen u svojoj imaginaciji, on je odvajkada bio prva varnica promena u društvu. O svakom nezadovoljstvu, prvo je progovarala umetnost. Pre revolucionara i reformatora, na problem pokazuje umetnik.  Ovi stvaraoci su zastupnici prirode tako tihe i trpeljive. Oni vuku za rukav čoveka u nadi da ona neće sama da ga uhvati za ramena, jer teško nama kada priroda  počne da negoduje.

 

Comments

Pročitaj još