Todosijević: Rad na statutu ZSO teče bez problema

Rad na statutu Zajednice srpskih opština (ZSO) teče bez problema, a što se tiče Upravljačkog tima za njegovu izradu, u kome je četvoro Srba, statut može da bude gotov kako je i planirano, do avgusta, izjavio je za današnje “Večernje novosti” ministar lokalne samouprave u privremenim institucijama u Prištini Ivan Todosijević.

On je napomenuo da mu, iako je resorni ministar, briselski dogovori ne ostavljaju prostora da insistira da vidi tekst statuta pre nego što on bude predstavljen u dijalogu na visokom nivou.

Na pitanje u kom momentu bi kosovske institucije trebalo da prilagode svoje zakonodavstvo, kako bi ZSO mogla da se formira, Todosijević kaže: “Prilagođavanje pravnih okvira radi primene Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa trebalo je da počne pre pet godina, odmah po njegovom zaključivanju. I bez nacrta statuta ZSO Priština je trebalo da utvrdi koje je propise potrebno menjati. Umesto da bude konstruktivna, odlučila je da blokira proces stavljanjem teksta sporazuma o ZSO pred Ustavni sud”.

Upitan da li je rad na statutu farsa, jer potpredsednik kosovske vlade Enver Hodžaj smatra da ZSO treba da bude u paketu sa učlanjenjem tzv. Kosova u UN, Todosijević kaže da u ovoj fazi ni kosovski predsednik Hašim Tači, ni Hodžaj nemaju ingerencija, jer nisu predviđene sporazumima na koje se oslanja osnivanje SZO.

“Beograd je odmah izrazio sumnju u iskrene namere Prištine da formira ZSO, koja se ovakvim izjavama samo podgreva”, rekao je Todosijević. U vesi s tim, on je ukazao da je nalog za aktiviranje Upravljačkog tima za izradu statuta ZSO dala EU.

Upitan da li veruje da će Priština ispoštovati dogovor po kome ZSO treba da ima pun nadzor u pet oblasti, Todosijević kaže da bi “jedna mlada administracija trebalo da stvara primere pozitivne prakse koja se, između ostalog, uspostavlja poštovanjem međunarodnih obaveza”.

“Umesto toga, ušla je u ciklus kršenja sporazuma i datih reči. Moja očekivanja su zato, pre svega, okrenuta ka EU, kao garantu sprovođenja dogovorenog”, rekao je Todosijević.

Izvor: Tanjug

Comments